Május 25 a bor világnapja, ennek apropóján üljünk egy képzeletbeli asztal köré öt másik nemzettel, és nézzük meg, nekik milyen italozási szokásaik vannak.

Annyi mindennek van már világnapja és ünnepe, pont a bornak ne lenne? A kérdés persze, költői, természetesen van: május 25, Szent Orbán napja, a szőlőművesek, a szőlő és a bor védőszentjének napja a bor világnapja. A népi hagyományok szerint ez a nap mutatta meg, milyen bor várható az adott évben. Ha száraz, meleg időt hozott Szent Orbán, akkor édes borra számíthattak a gazdák, de ha esett, akkor inkább savanykás ízekre.

Érdekesség, hogy korábban a szőlősgazdák az időjárás viszontagságai ellen annyira bíztak Szent Orbán védelmező erejében, hogy szobrokat is emeltek a szőlőhegyeken a tiszteletére. Ha jó idő volt, virágkoszorúkat, cseresznyefaágakat aggattak ezekre a szobrokra. Ha viszont rosszra fordult az időjárás, botokkal, kövekkel dobálták meg azokat.

Hogy ezeknek a szokásoknak végül is mennyi hatásuk volt az adott év bortermésére, nem tudjuk. Talán csak egy kis lelki megkönnyebbülést hozott a gazdáknak. De apropó szokások: a bor világnapja kapcsán ejtsünk szót arról, hogyan italoznak a nagyvilágban!

5 érdekes italozási szokás, amit talán Te sem ismertél eddig

1. Csehországban nem illik félrenézni koccintáskor, csakis egymás szemébe! A legenda szerint, aki elfordítja a tekintetét, amikor összekoccintja a poharát valaki máséval, annak nem lesz jó a szerelmi élete. Mi nem kockáztatnánk… keresd Te is mindig a szemkontaktust!

2. Olaszországban vizet vagy bort igyál az étel mellé. Keverni nem szokták, szóval bármilyen jól esne is egy fröccs, maradj inkább egy pohár vörösbornál a spagettid mellé. Hogy milyen bort rendelj? Természetesen olaszt. A vino della casa, vagyis a ház bora általában nagyon finom. Francia bort kérni pedig nagyjából szentségtörésnek számít.

3. Oroszországban csak tisztán isszák a vodkát (furcsán fognak rád nézni, főleg az idősebbek, ha vodka-narancsot, vagy más vodka alapú koktélt kérsz). Amikor megkínálnak egy kupicával, elutasítani nagy illetlenség. És nem csak legenda, hogy nagyon jól bírják, szóval a tősgyökeres vendéglátódat inkább meg se próbáld az asztal alá inni.

4. Görögországban csak alkohollal koccintanak, mert úgy tartják, ha alkoholmentes itallal teszik ugyanezt, az balszerencsét hozna. Ők nem kockáztatnak, szóval, ha ott jársz, Te se tedd, kérj inkább egy pohár finom helyi bort és emeld a vendéglátód egészségére!

5. Kínában pedig olyan elképesztő bátrak, vagy inkább vakmerők az emberek, hogy húzóra isznak. A poharat pedig lefelé fordítva az asztalra teszik, ezzel is bizonyítva, hogy az tényleg üres. Szerencsére ez nem megy így a végtelenségig, hanem csak az első kör italnál szokás.

Jön a bor világnapja, hogyan ünnepeld?
Ha meg szeretnéd adni a módját, remek alkalom lehet egy jó kis program a kedvenc italod jegyében. Válassz bátran különleges borkóstolóink közül, vagy szervezz otthon exkluzív borkóstolót a Barátaidnak. Ha ehhez Virgonc csomagunkat választod, az izgalmas ízek és a szuper hangulat garantált!