Nemcsak az a fontos számodra, hogy minőségi bort tölts a poharadba, hanem azt is eldöntötted (vagy ha úgy tetszik, megfogadtad), hogy többet szeretnél tudni a borokról? Ha ez a helyzet, nincs más hátra, csak előre: összegyűjtöttünk neked pár lehetőséget, illetve hasznos infót, ha képeznéd magad egy kicsit a témában.

Talán épp a szilveszteri, újévi koccintások közepette jött az ötlet, hogy szeretnél többet tudni arról, mi kerül a poharadba. Jobban megismernéd az egyes szőlőfajtákat, a különböző borokat, esetleg a borkészítés folyamata érdekel? Vagy arra vagy kíváncsi, mit csinál egy sommelier, vagy mit jelent a master of wine titulus? Akkor a kérdés talán már csak az, hogyan indulj el a borok, illetve a borászat világának felfedezése felé. Erre több lehetőség is van, attól függően, hogy mi a célod. Lássunk néhány hasznos infót a képzési lehetőségek terén!

5 lehetőség, ha elmélyednél a borok és a borászat rejtelmeiben

1.Kezdd az alapoktól – Ha az alapoktól szeretnéd elkezdeni az infógyűjtést vagy csak átismételnéd, amit már tudsz – például, hogy ki is az a sommelier –, biztos nem mondunk újat azzal, hogy sok hasznos infót megtalálsz a neten is. De, hogy mindent pontosan tanulj meg, fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódj. Így nemcsak az ismereteid lesznek helyesek, hanem másokat is lenyűgözhetsz, ellentétben azzal, ha rosszul tudod a dolgokat. Mert gondolj csak bele, milyen kellemetlen lehet, ha egy társaságban bedobsz egy szépen hangzó, borhoz kapcsolódó kifejezést, de gyorsan kiderül, hogy nem is azt jelenti…

2.Tanfolyamok, képzések – Ha "guglizásnál" azért többre szomjazol, rengeteg borhoz kapcsolódó tanfolyam közül tudsz válogatni. A megbízható tudás és a hitelesség viszont itt is fontos! Például, ha pohárnokképző (sommelier képző) borismereti tanfolyamra szeretnél jelentkezni, nézd meg jól, hogyan épül fel egy képzés, mi minden tartozik a tematikába, kik az előadók és mennyibe kerül a képzés. Ha úgy látod, egy jó tematikájú, szépen felépített képzést kaphatsz, ismert előadókkal, ár-értékben számodra elfogadható áron, akkor ne tartson vissza semmi attól, hogy belekortyolj abba a tudásba, amire már régóta szomjazol!

3.Egyetemi szintű képzés – Hazánkban több helyen is van már lehetőség arra, hogy aki sokáig és alaposan akar ismerkedni a borok világával, akár egyetemi tanulmányokba is bele tudjon vágni ezen a téren. Aki elvégzi a 7 féléves képzést, az a végén szőlész-borász mérnökként diplomázhat. Jól hangzik? Akkor fontold meg, és ha úgy döntesz, irány újra az iskolapad! 

4.A szakma csúcsa – A borismeret legfelsőbb foka viszont nem az egyetem, hanem a nemzetközileg elismert és kuriózumnak számító „Master of Wine” titulus. Ha igazán kalandvágyó és elhivatott vagy, rendelkezel a megfelelő tudással, a már sok éves professzionális tapasztalattal és nem riaszt meg az embert próbáló vizsga a végén, akár ezzel is kacérkodhatsz.

5.A Dubicz Borászat alaptanfolyama – Ha viszont elsősorban nem diplomát vagy jól hangzó titulust szeretnél, hanem egy jó hangulatú tanfolyamon, egyfajta szuper élményként sajátítanád el a borok és a borkészítés alapjait, akkor borászatunk Borkóstolás alaptanfolyamát Neked találtuk ki . Gyere el, kóstolj végig 6 tételt velünk, tanulj meg különbséget tenni a borok közt és felismerni a minőséget. Nem mellékesen pedig érezd jól magad a Pároddal, Anyukáddal, a Barátaiddal és velünk egy informatív és kellemes hangulatú programon. Kóstolásra fel!