Július 7-e a csoki világnapja, amit nemcsak önmagában szeretnivaló élmény kóstolgatni, hanem akár a kedvenc Dubicz-boraiddal is. Íme a mi kedvenc párosításaink.

A szín, a textúra, az illat, az íz, az utóíz – ezek nemcsak egy borkóstolón fontosak, hanem akkor is, amikor csokoládét majszolsz, új dimenzióba emelve a finomságok fogalmát. És persze, halmozni is ér az élvezeteket: a bor és csokoládé párosítása, együtt kóstolása az utóbbi években nagyon divatos lett, amit mi is ajánlunk – nemcsak az ízek kimaxolása miatt, hanem egészségügyi előnyeik miatt is.

Bor és csokoládé, mint elsőrangú egészségőrök

Akár hiszed, akár nem, a sokak által bűnös élvezeteknek tartott csoki és vörösbor valójában – minőséget fogyasztva, mértékkel – számos jó hatással lehet az egészségünkre nézve. Közös bennük, hogy magas antioxidáns-tartalmuk miatt hatástalaníthatják a szervezetbe került káros vegyületeket. Egy amerikai kutatás szerint a magas kakaótartalmú étcsokik antioxidáns hatása pedig köröket ver még egyes gyümölcsökére is!

Mire számíthatsz, ha minden nap kortyolsz egy kis vörösbort?

A kis mennyiségben (kevesebb, mint egy deci) fogyasztott minőségi vörösbor segíthet meggátolni az érelmeszesedést és csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának rizikóját. Továbbá serkentheti a nyál- és a gyomorsav-termelést, ezen kívül az epehólyag és a hasnyálmirigy működésére is jó hatással lehet.

Ezek a legjobb kombinációk

De milyen csokihoz milyen bort érdemes kortyolni? Ebben persze, megoszlanak a vélemények, mert ugye, ízlések és pofonok… de általában két táborra oszlanak az emberek. Míg az első tábor szerint csakis a minőségi vörösbor és az étcsoki párosa lehet a nyerő, addig az alacsonyabb kakaótartalmú csokik rajongói nem érik be ennyivel, és ők is szeretnék a legjobb nedűkkel párosítani kedvenc finomságaikat. Mi senkit sem szeretnénk ebben korlátozni, így az alábbiakkal értünk egyet.

  • A 0% kakaótartalmú fehércsokik mellé a kései szüretelésű vagy muskotályos, édes borokat érdemes kóstolgatni, mint különleges Prémium Traminink.
  • Az alacsony, 25-40% közötti kakaótartalmú csokikhoz jól illik egy Chardonnay, egy kellemes Olaszrizling vagy Sauvignon Blanc.
  • A 44-55% kakaótartalmú csokikhoz isteni választás egy fűszeres-gyümölcsös Kékfrankos-Cabernet Franc.
  • A 60-70% kakaótartalmú étcsokikhoz a magasabb alkoholtartalmú, fahordóban érlelt száraz vörösbor passzol leginkább, mint például egy merlot, syrah, vagy cabernet savignon.

A fentiek persze, sokkal inkább érdekességek a bor és csokoládé párosítása kapcsán, mint kőbe vésett szabályok, sőt, ezúton is szeretnénk bátorítani a bátor kóstolásra és a kísérletezésre: szerezz be néhány tábla különböző csokoládét, amelyekhez válogass többféle bort webshopunkból, majd jöhet egy különleges bor és csokikóstoló gasztroest a barátokkal, így igazán édessé tehetitek ezt a csodás nyarat!