A sauvignon blanc a nyolcadik legelterjedtebb borszőlőfajta. A belőle készülő nedűt pedig a tavasz borának is nevezik, amivel most ideje kicsit jobban megismerkedni.

Hogy milyen a sauvignon blanc szőlő? Középérésű, közepesen termő fehér borszőlőfajta, amelynek fürtjei kicsik, vállasak, tömöttek. Maguk a bogyók is kicsik, zöldessárgák, feketén pontozottak, alig hamvasak, középvastag héjúak és lédúsak. A kicsi, de értékes szőlőszemekből könnyen felismerhető bor készül: bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik.

Sauvignon Blanc, ahogy mi szeretjük

A Dubicz Borászat Prémium Dubicz Sauvignon Blanc-ja esetében „a fajta szelíd bája, ízében hangsúlyos a fajtajelleg: a zöld egres és a finom bodza elegye határozott savakkal párosul”. Míg a Mátra sorozat Savignon Blanc bora „illatban könnyed mezei füveket idéz, árnyalatnyi virágos tónussal, egy kis érett körtével a háttérben. Ízben egyensúlyos, közepes testtel. Gördülékeny, jó ivású bor.”

5 érdekesség a sauvignon blanc szőlőről és borról

1. Vad fehér. Ezt jelenti a sauvignon blanc. Egyes források szerint állítólag azért kapta ezt a nevet, mert vadon nőtt szőlőfajtáról van szó. Származása a 18. század környékére vezethető vissza. Hazájának Franciaországot, a Loire-völgyet tekintjük, és egy ausztrál DNS kutatás szerint közeli rokonságban állhat a chenin blanc-nal és a traminivel.

2. A borszerető közönség is imádja: a világon jelenleg a nyolcadik legelterjedtebb borszőlő, amely ma már a világ szinte összes bortermelő országában megtalálható. Európában még mindig Franciaországban terem a legnagyobb területen, de Olaszországban, Spanyolországban és Erdélyben is nagy földterületeken fordul elő.

3. Az újvilágban Új-Zélandon, Chilében, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Ausztráliában vannak a legjelentősebb termőterületei.

4. Hazánkban 1982 óta államilag minősített fajta, felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a nyolcvanas évek elejére tehető. Itthon inkább a hűvösebb területeken és a magas mésztartalmú, lazább, illetve homokos vagy löszös talajon terem. Itthon például az Etyek-Budai vagy az Aszár-Neszmélyi borvidéken, de a Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálható. Egyre elterjedtebb a Mátrában is.

5. A tavasz borának nevezik, mert bár a nyárhoz is remekül passzol, lendületes frissessége, virágos, gyümölcsös jegyei miatt elsősorban a tavaszhoz illik.

Milyen borok készülnek a sauvignon blanc szőlőből?

A legtöbb sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, általában reduktív eljárással, bár egyre többen kísérleteznek tölgyfahordós érleléssel is. Az ilyen módon erjesztett és érlelt borok testesebbek, és tovább eltarthatók a palackban. Ez azért fontos, mert az ilyen gyümölcsös, friss fajtájú borok nem tűrik igazán a hosszabb palackos tárolást.

Milyen ételekkel passzol leginkább?

Jellegzetes íze és aromája miatt rengeteg étellel alkot nagyon jó párost, a friss kecskesajt és a spárga például tökéletes választás lehet mellé.

A sauvignon blanc és a késleltetett ízélmény

Emile Peynaud, akit a modern borkészítés atyjaként tartanak számon pont sauvignon blanc szőlő kóstolása közben figyelt fel először a késleltetett ízélményre. Ez azt jelenti, hogy egyes boroknak, illetve gyümölcsöknek (és zöldségeknek is!) első kóstolásra enyhe az íze, de 20-30 másodperc múlva visszatér egy sokkal intenzívebb, erőteljesebb ízélmény. Oka a gyümölcsben található tiol nevű kénszárzamék és a szánkban élő baktériumok találkozása. A borban is akkor érezzük az egzotikus-illatos gyümölcsösséget, ha fermentáláskor tiol keletkezik.

Kíváncsi lettél a késleltetett ízélményre, vagy egyszerűen csak töltenél magadnak egy pohárral Borászatunk sauvignon blanc boraiból? Ha már kóstoltad, azért, ha pedig még nem, akkor azért ajánljuk, hogy válaszd ki a kedvenced, és hagyd, hogy elhozza a tavaszélményt akár a legszürkébb téli napodba is.