
Néhány alapszabály betartásával megelőzhető az idő előtti túl jó hangulat vagy épp a rosszullét – lássuk, hogyan borozzunk okosan a nyári melegben.
Beköszöntött az év leggondtalanabb időszaka, amit már mindannyian vártunk. Végre kedvünkre strandolunk, kirándulunk, fesztiválozunk, baráti kerti partikon eszünk-iszunk… és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a poharunk is gyakrabban töltődik újra. Hogyan előzzük meg az alkohol lehetséges kedvezőtlen hatásait – vagyis a túl jó hangulatot már délután 2-kor, na meg a rémes másnaposságot –, avagy hogyan borozzunk okosan a nyári melegben? Ebben a témában igyekszünk most néhány hasznos tippel, tanáccsal segíteni, hogy erről a nyárról Neked is csak kellemes borozgatós emlékeid legyenek.
Hogyan hat az alkohol a testünkre?
Anélkül, hogy biológia vagy kémia órát tartanánk most Neked, néhány mondatban gyorsan összefoglaljuk a lényeget. Szervezetünk igyekszik mindig 37 fok körül tartani a testhőmérsékletünket, így például a nagy melegben azonnal hűteni kezd – ezért is izzadunk a kánikulában többet. Ezáltal nemcsak vizet veszítünk, hanem vitaminokat és ásványi anyagokat is.
Alkoholfogyasztás esetén ezek a folyamatok felgyorsulnak, tehát több folyadék és fontos anyag távozhat a testünkből. Ez a nagy melegben azt is okozhatja, hogy nem leszünk képesek megfelelően izzadni. Ezért is kiemelten fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, ha borozunk is a forróságban. Ha ez elmarad, kiszáradhat a szánk, erős szomjúság törhet ránk, rosszabb esetben megfájdul a fejünk, leesik a vércukrunk vagy rosszullét, ájulás is bekövetkezhet.
Nyári borozás biztonságosan: mit (t)együnk, hogy ne kelljen a fentiektől tartanunk?
Nagy melegben is borozhatunk, fröccsözhetünk, de segítsünk a szervezetünknek, hogy könnyebben fenn tudja tartani a 37 fok körüli testhőmérsékletet – méghozzá az alábbiakkal.
- Ha előre tudod, hogy aznap délután, estefelé meginnál néhány pohár bort, érdemes már reggeltől több vizet fogyasztani.
- Folytasd a vízivást borozás közben is: beválhat az „egy alkoholos ital után egy pohár víz” stratégia is.
- Válts fröccsre.
- Tested kímélése érdekében ne gulyással és pörkölttel szedd tele a tányérod – persze, a kóstoló nem tilos –, inkább válassz könnyű ételeket, mint a sonka- és sajttálak, saláták, akár a megfelelő borral kísérve.
Milyen borokat fogyassz nyáron?
Ha a savanykásabb ízeket szereted, egy Sauvignon Blanc-nal nem lőhetsz mellé. A lágyabb savérzetért válassz inkább egy illatos Szürkebarátot vagy Hárslevelűt, míg a gyümölcsösebb élményért egy különleges, piros bogyós gyümölcsökkel kényeztető rosét. Ezeket fröccsként is elkészítheted, ahogyan Te és a Barátaid a legjobban szeretitek.
Extra tipp: hogy mindig mindenkinek újra tudd tölteni a poharát, szerezd be már most a nyár legjobb borait, verhetetlen áron és tárazz be mindenki kedvencéből, a roséból is.
Vörösbor nyáron? Miért is ne! Csak arra ügyelj, hogy ne a testesebb, hanem a gyümölcsösebb fajtákat töltsd a poharadba, mint egy Chianti vagy Pinot noir. De egy közepes testtel és alacsony tanninnal rendelkező Cabernet Sauvignon vagy egy gyümölcsös Kékfrankos-Cabernet Franc is jól fog esni a nagy melegben. Csak ne felejts el egy nagy pohár vizet is elkortyolni utána!