Kár lenne lemondani az édes finomságokról csak azért, mert túl meleg van: az alábbi könnyű, nyári boros desszertek közül egyikhez sem kell bekapcsolnod a sütőt – találd meg köztük Te is a kedvenced.

A nyár sem múlhat el édes élvezetek nélkül! Jöhetnek a fagyik gombócszámra, a jégkrémeket, gyümölcssalátákat és behűtött dinnyeszeleteket meg már ki számolja, ugye? Az otthon készülő finomságok közül is előnyben a pohárkrémek, illetve azok a könnyű finomságok, amelyekhez lehetőség szerint nem kell bekapcsolni a sütőt a kánikulában. Mi mindjárt három könnyű, nyári boros desszert alternatívát is mutatunk – mindegyik sütésmentes, sőt, az egyikhez még a tűzhely „szolgálataira” sem lesz szükséged. Egy, két, há’: jöhet a nyári dolce vita, amelyben lesznek a kedvenc boros desszertjeid!

Selymesen könnyű nyári édesség, a borhab

Sabayon, zabaglione vagy egyszerűen csak borhab: egy isteni, krémes desszert, mindössze három alapanyagból – tojás sárgája, cukor és fehérbor kell hozzá –, ami után mind a tíz ujjad megnyalod! A tűzhelyre is csak addig lesz szükséged, míg gőz fölött könnyű selymes állagúra kevered az összetevőket, tálalni pedig jól behűtve, kekszmorzsával, babapiskótával és friss gyümölccsel érdemes.

Hozzávalók:

  • 4 tojássárga
  • 3-4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél dl fehérbor

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukrot és a vaníliás cukrot tedd egy hőálló keverőtálba, keverd simára, majd tedd vízgőz fölé. A víznek nem kell forrnia, elég, ha gyöngyözik. A cukros-tojásos masszát verd kézi habverővel folyamatosan, közben pedig csorgasd hozzá a bort. Öt perc alatt könnyű, fehéres színű habot kell kapnod. De még nem vagy kész: tedd hideg vízre, és a hűlési folyamat során is folyamatosan mozgasd a habverőddel.

Milyen bort válassz hozzá?

Ha gyümölcsösebben szereted, és már tudod is, hogy mondjuk szőlővel, mazsolával tálalnád, akkor Prémium Irsai Olivérünk nem hagy cserben. Édes, de kissé fűszeresebb desszertnek szánod, egy kis különleges „csavarral”? Prémium Traminink trópusi gyümölcsök, rózsaszirmok és fűszeres illataromák kompozíciójaként ejti rabul érzékeidet. Ha ünnepi desszertet készítenél, akkor pezsgővel vagy gyöngyözőborral is kipróbálhatod, nem fogod megbánni.

 

Egy falat boros barack

Végre itt a barackszezon, és bizony, a puha és lédús gyümölcsökre legalább annyira nehéz nemet mondani, mint a percek alatt összedobható boros barackokra.

Ezekhez szükséged lesz:

  • 6-7 kisebb, érett őszibarackra
  • egy kis fehérborra
  • cukorra (opcionális)
  • vaníliafagyira (a tálaláshoz)

Az elkészítés tényleg nagyon egyszerű. A barackokat mosd meg, magvazd ki, vágd vékony szeletekre. Oszd el szép kelyhekbe a szeletkéket, és öntsd le annyi fehérborral, ami épp ellepi. Prémium Chardonnay-nk a vanília és az őszibarack aromáival tökéletes választás – mintha csak ehhez a desszerthez alkottuk volna meg. Ha igazán édesszájú vagy, boros barackodat szórd meg egy kis cukorral (nem muszáj), keverd meg és tedd hűtőbe legalább egy órára. Tálald vaníliafagyival, a fűszeres aromák kedvelői pedig pici fahéjjal vagy szegfűszeggel is megbolondíthatják.

 

Körte boros lekvárban

A nyár, a befőzési szezon illetve az ősz talán legnagyobb kedvence a körte, amiből isteni könnyű, nyári boros desszert is készülhet – ráadásul percek alatt, sütés nélkül. Ez a körte boros lekvárban, ami után Te és a barátaid is megnyaljátok majd az összes ujjatokat.

Hozzávalók 4 db 2 decis üveghez:

  • 900 gramm / 1 kiló körte
  • 1,25 dl fehérbor
  • 100 gramm zselírozó cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • fél deci körtepálinka

Elkészítés:

Miután az üvegeket alaposan elmostad, lecsepegtetted, a körték húsát pedig apróra vágtad, tedd fel a körtekockákat fehérborban a tűzhelyre, és főzd puhára őket – ehhez körtés-citrusos Chardonnay-nk kiváló választás. Ha megvan, húzd félre a tűzhelyről, és hagyd kihűlni. Add hozzá a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd kevergetve forrald fel, 4 percig főzd. Mehet bele a pálinka, aztán pedig azonnal szedd ki az üvegekbe. Tárold hűvös helyen a fogyasztásig, hacsak nem kanalazzátok be a barátokkal még az elkészítés napján.