Mi lehet annál jobb, mint amikor kedvenc őszi süteményed kerül a tányérodra? Hát természetesen az, ha a tökéletesen hozzá illő bort töltöd a poharadba! Lássuk a legfinomabb klasszikus őszi sütemény és borpárosításokat – ezt a listát imádni fogod!
Ahogy beköszönt az ősz, a levegő lehűl és egyre korábban sötétedik, valahogy ránk tör a vágy, hogy kedvenc őszi süteményeinket majszolva töltsük a délutánokat. Nem csoda hát, ha a Te konyhádat is betölti a fahéj, a vanília és a pirított dió illata – ez az az időszak, amikor újra előkerülnek a klasszikus, melengető süteményreceptek. És mi tehetné még tökéletesebbé egy szelet házi süti élményét, mint egy pohár jól választott bor? Jöjjenek hát a mi kedvenc klasszikus őszi sütemény és bor párosításaink, amelyeket szerintünk Te is imádni fogsz!
Almás pite, az örök kedvenc
Az almás pite maga az ősz: omlós tészta, szaftos, fahéjas alma, és az a bizonyos gyerekkori hangulat, amit semmi más nem idéz fel ennyire tökéletesen. Egy ilyen klasszikus süteményhez friss, illatos bort érdemes választani – Irsai Olivérünk például szuper kísérő lehet mellé. Ez a könnyed, virágos illatú fehérbor gyönyörűen kiemeli az alma természetes édességét és a fahéj fűszerességét. Egy harapás a pitéből, egy korty Irsai, és máris édesebb még a leghűvösebb, leghidegebb őszi nap is!
Diós-mákos süti: karakteres ízek, karakteres egyéniségeknek
A dió és a mák gazdag, mély ízeikkel szintén igazi őszi ízek. Akár mákos kalács, akár diós kevert süti formájában kerülnek az asztalodra, érdemes egy kicsit komolyabb bort bontanod melléjük. A Kékfrankos-Cabernet Franc tökéletes választás: fűszeres, gyümölcsös, de nem túl nehéz – épp annyira karakteres, hogy a dió földes ízvilágával és a mák enyhe kesernyésségével harmonikus egységet alkosson. Egy korty Kékfrankos a diós süti mellé olyan, mint egy meleg takaró egy hűvös őszi estén.
Sütőtökös süti: a szezon sztárja
A sütőtök édes, krémes és bársonyos – tökéletes alap egy puha, fűszeres süteményhez. A hozzá illő bor legyen ugyanolyan kedves és selymes. Mit szólnál egy üveg Olaszrizlinghez? Ezt az elegáns bort finom savak és visszafogott gyümölcsösség jellemzi, ami szépen kiegészíti a sütőtök természetes édességét. Ha egy kis tejszínhabbal vagy mézzel koronázod meg a sütit, akkor ez a bor pláne a legjobb lesz mellé!
Gesztenyés desszertek: krémes, ünnepi ízek
A gesztenyepüré, a gesztenyetorta vagy akár a csokis-gesztenyés pohárdesszert is igazi őszi luxus érzését hozza el számodra. Krémes, selymes, gazdag – és megkívánja a nemes kísérőt. A Chardonnay virágos, körtés, citrusos jegyeivel remekül illik ezekhez a desszertekhez. Frissességével, kerek savaival szépen harmonizál a gesztenye édességével, a végeredmény pedig elegáns, ünnepi hangulatú párosítás.

Az ősz a kényeztetésről szól: gyerekkorunk ízei, illatai, egy szelet forró sütemény és egy pohár bor a legjobb kombináció a hétköznapok megédesítéséhez. Akár almás pitét, akár tökös, diós, mákos vagy gesztenyés finomságot választasz, Borászatunk kínálatában biztosan megtalálod hozzá a régi kedvencedet, vagy felfedezhetsz egy újat.
Nézz körül webshopunkban, és találj rá kedvenc őszi süteményeidhez tökéletesen illő Dubicz borokra!




