Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Sajnos még mindig egészen sok tévhit él az emberek fejében a borokkal kapcsolatban. Itt az ideje eloszlatni ezeket.
Vajon tényleg az évjárat a legfontosabb? Minél drágább, annál jobb? A nők mindig vöröset, a férfiak mindig fehéret igyanak, vagy épp fordítva? Annyi tévhitet lehet hallani a borokról, így hát eláruljuk, mik azok, amelyeknek semmiképp sem szabad bedőlni.
1. tévhit: Az évjárat a legfontosabb.
Ez néhány száz évvel ezelőtt megállta volna a helyét, azonban a 21. században már olyan fejlett technológiával készülnek a borok, olyan gondosan válogatják a szőlőt, hogy még azokban az években is készülhetnek csúcs minőségű italok, amelyeket egyébként nem mondanánk bor szempontjából a legjobb éveknek.
2. tévhit: Halhoz, fehér húshoz fehér, vörös húshoz vörös.
Sokan nem merik megszegni ezt az ismert szabályt, pedig abszolút meg lehetne, hiszen nem a hús fajtájához kellene a bort rendelni, hanem a hús fűszereihez. Ha például a disznó olyan fűszerekkel van ízesítve, amelyekhez a fehér bor jobban illik, esetleg a köret hozzá káposzta, ne féljünk fehér bort rendelni hozzá!
3. tévhit: A csavaros borok mindig csapnivalóak.
Bár a boros üvegek 90 százaléka még mindig dugóval van lezárva, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a csavarós, kupakos borok rosszabbak lennének, csupán a fogyasztóknak szeretnének kedvezni a gyártók azzal, hogy egyszerűbben nyithatják ki a finom italt.
4. tévhit: Az édes bort desszerthez kell inni.
Ez a szabály elfeledhető, hiszen az édes, aromás borok számos előétel mellé jól passzolnak, főleg a májas ételekhez.
5. tévhit: Nem szokás bort aperitifként inni.
Hogyne lenne szokás! Franciaországban kifejezetten szeretnek könnyed borokat az étel előtt kínálni aperitifként. Mivel a borok savtartalma magas, még fokozza is az étvágyat. Nyugodtan kínálj könnyed bort vagy pezsgőt evés előtt.