Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Bizonyára a legtöbbünkkel megesett már, hogy ünnepi alkalmak során vagy éppen legnagyobb szívbánatunkban a pohár fenekére néztünk, melyet másnapra már egész biztosan erősen meg is bántunk.
Legtöbb esetben már a túlzott alkoholfogyasztás során is tisztában vagyunk vele, hogy többet ittunk a kelleténél – ha ez mégsem így történne akkor biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk másnap emlékeztetni fog minket előző nap elkövetett hibáinkra. Sok legenda kering a másnaposság elmulasztásának trükkjeivel, hasznosnak vagy éppen haszontalannak vélt fortélyaival kapcsolatban. Mi most azonban alapvetően a megelőzésre keressük a választ. Következzen hát öt tuti trükk az alkohol semlegesítésére:
- Mielőtt nekivágnánk az éjszakának, gondoljunk a megfelelő táplálkozásra. Ezalatt nem a hajnali órákban elfogyasztott hamburger és gyros áradatokat értjük, hanem az előre átgondolt, helyesen felépített vacsora témáját. Fontos, hogy alkoholfogyasztás előtt inkább szénhidrát- és zsír alapú tételeket fogyasszunk. A mediterrán térségekben bevett szokás borozás előtt- és közben rozmaringos olívaolajba mártogatott kenyeret fogyasztani. Az olajos kenyér ugyanis kibéleli a gyomrunkat, védőréteget képez és lassítja az alkohol felszívódását. A magyaros ízek kedvelői fogyasszanak bátran egy nagy szelet zsíros kenyeret lilahagymával, a hatás ugyanaz. Egyesek azonban a körtére esküsznek. Hogy miért? Kattints és megtudod!
- Nagyon fontos, hogy az alkoholfogyasztást megelőző táplálkozás mellett az azt követő, másnap reggeli étkezés is bőséges legyen. Egy kiadós, tápláló reggeli után a szervezetünk ugyanis sokkal könnyebben regenerálódik.
- Fogyasszunk rengeteg folyadékot! Nem csupán akkor, amikor már nagy a baj. Sokkal fontosabb, hogy az elfogyasztott pohár (netán üveg) borok mellé folyamatosan igyunk szénsavmentes ásványvizet is a megfelelő hidratáltság elérésének érdekében. Optimális esetben egy pohár alkohol, egy pohár víz a szabály.
- Az egyik legfontosabb alapszabály, mondhatni aranyszabály, hogy semmi esetre se keverjük a különféle alkoholtípusokat. Amennyiben voksunkat a bor mellé helyeztük, úgy lehetőleg tartsunk ki mellette és ne csábuljunk el még legjobb barátaink unszolására se (akármennyire is szeretjük forró nyári napokon a tengerparton ücsörögve elszürcsölgetni azt a kellemes, jeges pohár gin-tonikot).
- Amennyiben a baj már bekövetkezett, mindenképpen gondoskodjunk a másnapi megfelelő víz- vagy üdítő ellátmányról is, nehogy belefussunk abba a hibába, hogy semmi sincs otthon, amivel kárpótolhatnánk szervezetünket az előző este elszenvedett károk után.