Akár utó-Valentin-napozás, akár más alkalom, akár egy „csak úgy” közös vacsi a cél, egy biztos: a most következő három, borral készülő, mennyei fogás bármelyike azonnal leveszi majd a lábáról a Szerelmedet. Te melyiket készíted el (először)?

Azt mondanunk sem kell, hogy a finom bor a poharaitokba töltve tovább emeli az este fényét és hangulatát, de arra vajon gondoltál-e már, hogy kedvenc italoddal akár főzhetnél is? Méghozzá nem is akármilyen finomságokat! Jöjjön most egy fehérboros, egy rosé boros és egy jó vörössel készülő recept, amelyekkel meglepheted a Szerelmedet – legyen szó utó-Valentin-napozásról, szülinapról, névnapról, vagy egy „csak úgy” közös vacsiról.

Uraim, a felhívás Nektek is szól, hiszen Ti is kedveskedhettek szívetek választottjának egy isteni vacsorával vagy egy finom desszerttel. Felkészülni, vigyázz, főzz! Jöjjenek a legíncsiklandóbb borral készülő finomságok, amelyeket nem is lesz nehéz elkészíteni.

3 szuper recept, ha bormámoros vacsorával varázsolnád el a Szerelmedet

1. Kapatos csibevacsora

Hozzávalók 2 személyre:
1-2 szem alma
fél dl olaj
1 kisebb fej vöröshagyma
só, bors, fehér bors - ízlés szerint
1.5 dl száraz fehérbor
3-4 kisebb csirkecomb

Elkészítés:

A pipicombokat mosd meg, majd dörzsöld be sóval, borssal, fehér borssal, és tedd egy kiolajozott tepsibe. A hagymát pucold meg, vágd apró kockákra, és szórd rá. Az almák csutkáját szedd ki, a gyümölcsöt vágd nagyobb darabokra (nem muszáj meghámozni), és szórd rá ezeket is a húsra. Locsold meg fehérborral, tegyél rá alufóliát és 170-180 fokon 40-45 percig süsd. Az utolsó 10-15 percben vedd le róla a fóliát, hogy jó pirosra, ropogósra süljön a hús. Tálald krumplipürével vagy rizzsel.

2. Roséban fickándozó lazac

Hozzávalók:
Kb. 40 dkg / 4 szelet lazac
1 csomag zöldhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
3 dl rozé
zöldfűszerek – zsálya, kakukkfű, rozmaring – ízlés szerint
só, bors

Elkészítés:

Az olajat melegítsd fel egy serpenyőben, és dobd rá a felkarikázott zöldhagymát és a fűszernövényeket. Illatozik? Remek! Öntsd rá a rozét, majd amikor már majdnem felforr, tedd bele a lazacszeleteket. 6-7 perc alatt párold készre. Köretként passzol hozzá egy finom saláta, párolt zöldség, de ha a Kedvesed gyengéje a krumplipüré, ez a fogás azzal is nagyon finom!

3. Körtés csodacsemege

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
150 gramm liszt
70 gramm porcukor
20 dkg lágy vaj (margarin is jó)
15 dkg őrölt mandula
1 db tojás
fél citrom reszelt héja
csipet só
vaj a tepsi kikenéséhez

A piskótához:
10 dkg liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaópor
3 tojás

A krémhez:
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 levél zselatin
5 dl habtejszín
5 dl vörösbor

A töltelékhez:
2 mokkáskanál forraltbor-fűszerkeverék
1 rúd fahéj
4 db körte
3 dl száraz vörösbor

A díszítéshez:
2 dl habtejszín
2 kiskanál porcukor
5-6 dkg csokoládéforgács
10 dkg mandula

Elkészítés:

Az omlós tésztához: a liszthez keverd hozzá a mandulát, majd add hozzá a darabokra vágott, lágy vajat, a porcukrot, a tojást, a citromhéjat meg a sót. Gyúrd sima tésztává, majd amikor megvagy, formázz belőle egy golyót. Tedd a hűtőbe 30 percre pihenni. Ha letelt, tedd egy kb. 26 cm átmérőjű sütőformába, és süsd 180 fokon 19-20 percig.

A piskótához keverd habosra a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Mehet bele a liszt, a sütőpor és a kakaópor is. Ezután verd kemény habbá a tojásfehérjét, forgasd bele, keverd el, majd süsd ugyanúgy 26 cm átmérőjű formában, 180 fokon, 19-20 percig, mint az omlós tésztát.

Dubicz bor desszert

A krémhez a pudingport keverd simára 2 evőkanálnyi vörösborral. A maradék bort forrald fel, és jöhet bele a porcukor, a vaníliás cukor meg az elkevert pudingpor. Miközben sűrű krémmé főzöd, 2 evőkanálnyi hideg vízben megpuhítod, kinyomkodod és 2 evőkanálnyi forró vízben feloldod a zselatint. A pudinghoz kevered, és amikor a krém dermedni kezd, beleforgathatod a kemény habbá vert tejszínt is.

A töltelékhez pedig annyi a dolgod, hogy a meghámozott, magházától megfosztott körtét beleteszed a fahéjjal és fűszerkeverékkel ízesített, felforralt vörösborba, majd kirakod vele az omlós tésztát, és rásimítod a krém felét. Tedd rá a piskótalapot, kend rá a maradék krémet, majd legalább 2 órára hagyd a hűtőben állni, hogy szépen megdermedjen. A szélét kend meg a porcukorral habbá vert tejszínnel. Ha dekorálni is szeretnéd, a maradék tejszínhabot tedd nyomózsákba, és formázz rózsákat a torta tetejére, végül pedig szórd meg mandulával, csokiforgáccsal és még pár kisebb körtedarabbal.

Kiválasztottad, mivel szeretnéd meglepni a Párodat, de még nem tudod, milyen borral készítsd el az ételt? Akkor látogass el a gyöngyösi borszaküzletünkbe, ahol nemcsak a főzéshez találsz finom borokat, hanem a vacsora előtti vagy utáni koccintáshoz is.