Hűsítő nyári finomságok, sütés nélkül? Segítünk megtalálni az új kedvenceidet, és még bort is tudunk ajánlani melléjük.

Tudjuk, elképzelhetetlen, hogy megund a fagyit és a jégkrémet. De ha egyszer így történne, csillapítsd édesség utáni vágyad ezekkel a mennyei nyári desszertekkel. Dobd össze bármelyiket pillanatok alatt – extra jó hír, hogy ehhez 40 fokban a sütőt sem kell bekapcsolnod –, és élvezd a hűsítő finomságokat a hozzájuk illő Dubicz borokkal.

3 mennyei, sütés nélkül készülő nyári desszert és hozzájuk illő bor

1. Házi sportszelet

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg háztartási keksz apróra darálva, vagy kekszmorzsa
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek rumaroma
  • 5 dkg olvasztott vaj

A csokibevonathoz:

  • 5 dkg étcsoki
  • 1 ek étolaj

Így készítsd el:

Melegítsd fel egy kis lábasban a tejet és a cukrot. Öntsd egy tálba a kekszet és a kakaóport, majd jöhet hozzá a rumaroma és a vaj. A cukros tejet apránként adagold, közben pedig kezdd el gyúrni – a cél, hogy sűrű masszát kapj. Ezt dolgozd el egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd jöhet a csokibevonat! Gőz felett olvaszd fel az étcsokit és az olajat, és ha kész, öntsd rá a tepsiben álló masszádra. Fontos, hogy utána ne piszkáld a csokibevonatot, hanem a tepsit forgasd a csoki szép egyenletes elosztásához.

Milyen bor illik hozzá? Ha már ilyen mennyei, csokis retro édességet készítesz, add meg a módját az ízlelőbimbóid kényeztetésének. Bonts fel mellé egy Sárhegy Kékfrankost, és hagyd, hogy a csokoládés, vaníliás, szedres jegyekkel rendelkező, dűlő-szelektált, prémium bor még emlékezetesebbé tegye a nyár legédesebb pillanatait.

2. Rákóczi túrós pohárkrém

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 15 dkg zabkeksz, apróra összetörve vagy ledarálva
  • 35 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg sárgabarack lekvár
  • 25 dkg mascarpone
  • kanálhegynyi vaníliakivonat

Elkészítés:

A túrót keverd ki a porcukorral, a mascarponéval és a vaníliakivonattal, majd készítsd elő az apróra összetört vagy ledarált zabkekszet. Ha ezzel megvagy, négy pohárra lesz szükséged. Ezekbe tegyél először egy kis kekszmorzsát, majd krémet, aztán egy kis lekvárt. Ismételd meg, arra ügyelve, hogy a tetejére morzsa és pár pötty lekvár kerüljön. Tedd a hűtőbe egy félórára, majd feltálalhatod, egy kis frissítő társaságában.

Milyen bor illik hozzá? Édeskés illatával és az ízében visszaköszönő gyümölcskavalkádból kiemelkedő őszibarackkal a Dubicz 1014 Irsai Olivérje lehet ennek a mennyei pohárkrémnek a tökéletes párja az asztalodon.

3. Epres sajttorta

Hozzávalók 4 személyre:

Az alaphoz:

  • 20 dkg keksz
  • 10 dkg vaj

A krémes réteghez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 2.5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek cukor

A díszítéshez:

  • 30 dkg eper
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

Az alaposan összetört vagy ledarált kekszet keverd el jól az olvasztott vajjal, majd nyomkodd egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaforma aljába. Tedd a hűtőbe, majd jöhet a krém! Verd fel a tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral, majd keverd ki a mascarponét a cukorral, és apránként adagold hozzá a tejszínhabot. Óvatosan öntsd rá a kekszes alapra, egyengesd el, majd jöhet rá a megmosott, szárától megfosztott eper. A tortazselét a csomagoláson leírtak szerint tudod elkészíteni. Ha megvagy, jöhet ez is a süti tetejére, amit utána tegyél a hűtőbe legalább négy-öt órára. Eláruljuk: ez a rész lesz a legnehezebb! De amint letelik a dermedési idő, elnyered megérdemelt jutalmad. Vagyis élvezheted végre ezt a mennyei édességet, ha úgy akarod, akár egy pohár bor kíséretében.

Milyen bor illik hozzá? A torta mellé buborék dukál, de pezsgő helyett mit szólnál egy gyümölcsös, illatos gyöngyözőborhoz, mint amilyen a Zsizsi? Egyszerre elegáns, vagány és nagyon szerethető – mindenki odalesz érte, pont mint az epres sajttortádért!