Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen italt választasz, ha mondjuk vendégségbe mész, ha otthon főzöl, és az sem, hogy egy randin mit rendelsz.

Ha tisztában vagy az alapszabályokkal, és ügyesen párosítod az italokat az alkalmakkal, mindenki észre fogja venni, milyen kifinomult ízlésed van. Figyelj és tanulj!

Ha egy koktélpartira vagy hivatalos, és oda szeretnél bort vinni, vagy épp te tartasz valahol egy olyan rendezvényt, ahol könnyed falatok mellett beszélgetnek a vendégek, egy üde borral éred el a kívánt hatást. Ez lehet egy könnyű, gyümölcsös vörös vagy egy friss rozé.

Egy komolyabb, beszélgetős, formálisabb rendezvényre inkább egy testes vörös borral érkezz, azonban a falatkákat kínáló fogadások mellé mindig a könnyedebb borok illenek. Hamarosan jön a karácsonyi rendezvények időszaka, amikor halászlé, töltöttkáposzta vagy mákos ételek kerülnek az asztalra. Ezeken a rendezvényeken a fűszeres fehérborok és a friss vörösborok a legjobb választás a menü mellé.

A randevún az asztalra rendelt boroknál nagyon oda kell figyelni. Először kérdezd meg a partneredet, hogy ő milyen bort szeret, és aszerint válassz, hogy fehér vagy vörös borral kezdődjön a vacsora. A legfontosabb szabály azonban, hogy mindenképp könnyed borral kezdődjön az evés, és ha több pohárral innátok, akkor folyamatosan haladjatok a testesebbek felé.

Amennyiben ajándékba vinnél valakinek egy üveg bort, például egy születésnapi alkalomra, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen a személyisége annak, aki kapja. Ha egy fiatal férfinak készülsz választani, egy komolyabb fehérborral nem lőhetsz mellé, mint ahogy az idősebb uraknál egy testes vörösborral sem. Fiatal hölgyeknek rozét, idősebb hölgyeknek pedig könnyed fehérbort illik ajándékba adni, de ez persze eltérő lehet, ha a személyiségük mást diktál. És természetesen minden szabályt felülírhat az egyéni ízlés is.