500 méteres magassága nem kiemelkedő, de kirándulóhelyként és felső kategóriás boraink termőhelyeként is belopta magát a szívünkbe: többek közt a következők miatt olyan különleges a Sár-hegy.

Ha jártál már Gyöngyösön, vagy olvastál a helyi kirándulási lehetőségekről, szinte biztosan találkoztál már a Sár-hegy nevével. Már első pillantásra is érdekes, hiszen szép a formája, teteje kopár, lejtőin pedig szőlőültetvények kúsznak felfelé. Érdemes meghódítani, mert a legtetejéről tényleg pazar a kilátás!

Egy kellemes túra keretében ismerkednél meg ezzel az 500 méter magas képződménnyel? Akkor válaszd a Rákóczi turistautat, amely a Szent Anna-kápolnát érintve visz le Mátrafüredre. Csodás élmény akár barátokkal, akár a Pároddal, hiszen nemcsak minőségi időt tölthettek együtt, hanem ezen a gyönyörű természetvédelmi területen sétálva védett állatokkal és növényekkel is megismerkedhettek: sziklai és mocsári életközösségeket, változatos erdőket, cserjéseket és pusztafüves lejtőket is találtok itt.

A Sár-hegy csúcsboraink otthona

Borászatunk számára is kiemelkedően fontos ez a vidék, hiszen csúcsboraink az itt termő válogatott szemekből származnak, amit a Sárhegy elnevezés is elárul. Az itteni talaj a vulkanikus múltnak köszönhetően nagyon különleges: a felsőbb régiókban aprózódó vulkáni kőzeteket, mélyebbre tekintve pedig löszös üledékeket találunk benne. Ez a déli fekvéssel kombinálva az egyik legjobb dolog a minőségi borszőlők termesztése szempontjából!

Mi, a Dubicz Borászatnál egy fehér és egy vörösborral büszkélkedhetünk a Sárhegy kategóriában. Mindkettő kiváló minőségű dűlőszelektált tétel, tehát kizárólag a Sárhegy-dűlőből származnak, és gondos kezek munkájának köszönhetően kerülnek a palackba.

Sárhegy Olaszrizlingünk szép, összetett, elegáns bor, amelyet fahordóban érlelünk. Érett, szalmasárga nedű, minden kortyban a sav és a test tökéletes egyensúlyával, birsalmás, körtés, édesfűszeres, karamelles jegyekkel. Tökéletesen passzol füstölt húsok vagy érlelt sajtok mellé, de méltó bármilyen különleges eseményhez is.

Sárhegy Kékfrankosunk is hasonlóan szép karakterű bor, amely bársonyosságával azonnal elbűvöl. Szeretnivaló vaníliás-szedres illatát étcsokoládés íze teszi még ellenállhatatlanabbá, az élményt pedig az újhordós érlelés karaktere koronázza meg. Mesés élménnyé teheti a savanykás vagy csokoládés desszerteket, önmagában kortyolgatva pedig a legszebb vagy a legmeghittebb pillanatok tökéletes kísérője lehet.

Az elmúlt években a Sárhegy-dűlőn termett Dubicz-borok minden évjárata hazai és külföldi elismerésekben részesült – ezekről itt találsz részletes infókat. Ha pedig szeretnél belőlük a borgyűjteményedbe, egy közelgő jeles alkalomra, vagy csak megkóstolnád Sárhegy borainkat, keresd őket webshopunkban.