A bornak ezer arca van, és legalább ennyi érdekességet fel is lehet róla sorolni. Most elárulunk néhány olyan adatot a borfogyasztásról, amelyeket nem biztos, hogy tudtál eddig.

A bort 6000 éve fedezték fel

A légelső emlékek a szőlőből készült italról időszámítás előttre tehetők. Már 6000 évvel ezelőtt találtak olyan emlékeket a régészek, amelyek szerint bort készítettek már akkoriban az emberek, amit óriási hordókban tároltak. Az egyiptomiak már akkor kifejlesztették a bor készítésének művészetét, majd a rómaiak terjesztették el az italt a világban.

Majdnem 1700 éves a világ legidősebb bora

Tényleg az, idén egészen pontosan 1692 éves az időszámításunk után 325-ben készített ital. Sok bornak jót tesz az idő, de ezt lehet, hogy már nem szívesen kóstolnánk meg. Mondjuk nem is lehetne, jelenleg Németországban van kiállítva a pfalz-i Speyer Történelmi Múzeumban, és valószínűleg jó darabig ott is marad, zárt állapotban, bár jó néhány tudós próbál régóta engedélyt kapni a palack felnyitására, eddig sikertelenül.

Andorrában fogy a legtöbb bor éves szinten

Bár a legutolsó, ezzel kapcsolatos felmérés nem mostanában készült, a kutatásból kiderült, hogy legutoljára Andorra döntötte meg a borfogyasztási rekordot. Összességében ugyanis 2015-ben náluk fogyott a legtöbb bor. Nincs sokkal lemaradva tőlük Vatikán város, Horvátország és Szlovákia, Magyarországnak azonban „csak” a top 30-ba sikerült bekerülnie.

A Vatikánban a legnagyobb az egy főre jutó borfogyasztás

Bár Andorrában dőlt meg a mennyiségi rekord, az egy főre jutó borfogyasztás egy egészen icipici államban a legnagyobb. Nem véletlen, hogy a Vatikánban isszák a legtöbb bort fejenként, hiszen a vidéken csodálatos borok készülnek. A vatikániak fejenként 56,2 liter bort isznak meg évente átlagosandub

Már az ókorban is büntették a borhamisítókat

Hammurapi babiloni királynak már időszámításunk előtt az 1800-as évek körül volt egy törvénye, amely a csalókat bűntette. Azokat az kereskedőket, akik hamisított bort árultak, a folyóba fojtották.