Hamarosan itt a Mátra Superior! De mi is az? Mit kell tudni az új kategóriáról? Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót!

Ahogy azt már a 2017-es évünket és élményeinket összefoglaló cikkünkben is megírtuk, 2018-ban is számtalan újdonsággal készülünk, például az új, Mátra Superior borunkkal, amely jogszabályi szinten is bejegyzett, eredet- védett kategóriaként a 2017-es évtől kezdve jelenti a Mátra igazi csúcsborát. De mit is kell tudni a Mátra Superiorról, milyen előírások vonatkoznak rá, és milyen borok várhatók ebből a kategóriából?

Összefogás

Egyre többet hallatja hangját a Mátra, a borvidék jövőjét pedig egyre inkább a több szintű aktív borvidéki összefogások alakítják, melyeknek célja, hogy közös munkával a Mátra elfoglalhassa méltó helyét a bortérképen. A borvidék régóta fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön egy olyan prémium kategória, amely a Mátra, mint vulkanikus talajjal, és sokszínű talajszerkezettel megáldott borvidék karakterét és egyediségét képes közvetíteni, és amelynek készítési módja szigorúan ellenőrzött körülmények között zajlik, illetve jogszabályi szinten is eredetmegjelöléssel védetté válik.

Megszületett a Mátra Superior!

Így jött létre végül a Mátra Superior kategória, amely a Mátra oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásába is bekerült, tehát az első Mátra Superior borok a 2017-es évjáratból már meg is születtek, és 2018 márciusában fehér tételeik már piacra is kerülhetnek (a vörös tételekre – a szabályozásnak megfelelően – szeptember 1-éjig várni kell). De melyek is a lényeges pontjai a Mátra Superior kategória szabályozásának?

Szabályozott termesztési módszerek

A szabályozás pontosan előírja a termesztési módszereket, hogy a szabályozott módon termesztett, különleges alapanyagból egy autentikus, és természetközeli bor készítése váljon lehetővé. Ennek értelmében a tőkénként meghagyott élő, világos rügyek száma nem haladhatja meg a 12 élő virágos rügy/tőke értéket, valamint a termés mennyiségét úgy kell lecsökkenteni, hogy a termés mennyisége nem haladhatja meg az 1 kg/tőke értéket. Ha valaki ültetvényén termett szőlőből kíván Superior bort készíteni, azt a szüret évének április 30-áig köteles bejelenteni a hegybírónak, ez az adat pedig bekerül egy, a Mátrai Superior területeket nyilvántartó rendszerbe.

A szüret

A szüret is szigorúan szabályozott a Superior borok estében. Első lépésként a Superior kategóriába tartozó borok alapanyagának tervezett szüretelése előtt legalább 48 órával bejelentést kell tenni a hegybíró részére. A szőlő minimális cukortartalmát is meghatározták, amely minimálisan 12,45 %, illetve a maximális hozam is szabályozott: 80 q/ha szőlő, vagy 60 hl/ha seprős újbor lehet. Kizárólag kézi szüretelés engedélyezett és a szőlőt a szüreteléstől számított 24 órán belül fel kell dolgozni.

A bor

A Superior borok készítése során az a cél, hogy a borkészítési folyamatba – a szabályozottan termesztett, különleges alapanyagnak köszönhetően – minél kevesebb hozzáadott mesterséges és módosított értékeket hordozó kezelőanyag kerüljön. Mind az elkészült fehér, mind a vörös Superior tételek esetében előírás, hogy a teljes mennyiséget egy tételben kell minősíttetni és palackozni. További kritérium, hogy a Superior borok csak a címkén sorszámozott üveg palackban kerülhetnek forgalomba. Fehér Superior tételek esetében a forgalomba hozatal legkorábban a szüretet követő év március 1-én, vörös Superior tételek esetében pedig a szüretet követő év szeptember 1-én történhet.

A Mátra Superior megjelölést tehát csak a szigorú szabályok szerint termesztett szőlőből készült, válogatott, és folyamatosan ellenőrzött borok viselhetik magukon, így ezek a tételek lesznek a Mátrai borvidék legkiválóbb tételei. Hamarosan érkeznek tehát a Mátra igazi csúcsborai, magas beltartalommal, komplexitással és egyedi terroir-jegyekkel.

A Mátra Superior borunk a Fríz-sorozat új elemeként igazi borkülönlegességnek ígérkezik: válogatott alapanyagokból, hordós érleléssel készül. 2017-es évjáratunkban – bár néhány időjárási körülmény komolyan nehezítette a szőlő életét – nagyon jó minőségű szőlőt sikerült szüretelni, így kitűnő, karakteres bor került pincénkbe, kiváló savtartalommal.

Alig várjuk, hogy minél több rendezvényen bemutathassuk első Mátra Superior borunkat, ezzel együtt pedig a Mátrai borvidék különleges adottságait is!