A legtöbb anyukában biztosan felmerült a kérdés várandóssága ideje alatt: felelősséggel elfogyaszthat-e egy-egy pohár vörösbort, ha az alkalom úgy kívánja, vagy inkább árt vele magának és a babának?

Ebben a kérdésben is, ahogyan a legtöbb megosztó témában, igazán eltérő szakvéleményekkel találkozhatunk. A skála egyik végpontján azok a szakember állnak, akik teljes egészében eltiltanának minden kismamát az alkoholfogyasztástól. Azoknak, akik korábban sem voltak különösebben borpártiak, ez nem okozhat nagyobb problémát. Számtalan cikk taglalja azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás áldásos hatásait az emberi szervezetre – ami a várandósság ideje alatt sincs másképp. Egy esetlegesen vérszegénységgel küszködő kismamának különösen jót tehet időnként egy-egy korty száraz vörösbor tekintve annak vérképző hatását, ahogyan ilyen mennyiség bizonyos időközönként egy egészséges szervezetnek sem jelenthet problémát.

Nagyon fontos azonban leszögeznünk, hogy – várandósságon innen, túl, vagy épp annak a kellős közepén – az alkoholfogyasztásban a mértékletesség mellett kell letennünk a voksunkat. Rengeteg eltérő eredményű tudományos kutatás lelhető fel a témában, melyek közül nem egy megerősíti: heti egy deciliter bor kifejezetten jótékony hatással lehet a szervezetre a várandósság ideje alatt. Vannak orvosok, akik kifejezetten előnyösnek tartják a határokat tiszteletben tartó alkoholfogyasztást ebben az időszakban.

Ha tehát egy-egy ünnepi alkalom, esküvő, karácsony vagy más családi összejövetel alkalmával megkívánjuk, nyugodtan fogyasszunk el egy kis pohár száraz vörösbort várandósan is. Bátran ajánljuk ehhez Sziget Red borunkat. Mindazonáltal ne feledjük, hogy a túlzott alkoholfogyasztás kifejezetten ártalmas lehet a babának, így a mennyiségekre különös figyelmet fordítsunk! Sose feledkezzünk meg a legfontosabb alapszabályról: a mérték érték.