Általánosan elfogadott tény, hogy vörösbort alapvetően a hidegebb időszakban érdemes fogyasztani. Hogyan is alakult ki ez a teória, és – ami még érdekesebb – van egyáltalán igazságtartalma? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük most a választ.

Vannak olyan sztereotípiák, melyeket nehéz legyűrni. Ilyen például, hogy halhoz kizárólag fehérbort szabad fogyasztani, míg steakhez és nehezebb ételekhez kizárólag vöröset. Ugyanilyen teória az is, hogy nyáron inkább könnyebbnek ható, légies borokat kellene választanunk, – például fehéret vagy rozét, esetleg habzóbort. Ez a tézis azonban – akárcsak az ételek hagyományos módon való párosítása bizonyos borfajtákkal – megdőlni látszik.

Van azonban néhány alapszabály, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha borozni támad kedvünk. Az első és legfontosabb a nyári vörösbor fogyasztás kapcsán a megfelelő vörösbor kiválasztása – nem mindegy ugyanis, hogy pontosan melyik vörösbor mellett tesszük le a voksunkat. Egy testes bikavér vagy zweigelt például tényleg nem a legkézenfekvőbb választás a kánikula idején, azonban egy megfelelő hőfokra hűtött pinot noir, chianti vagy portugieser olyan élményt nyújthat, amelyre nem is gondolnánk.

Ahogy az sem mindegy, hogy melyik vörösbort hűtjük be az esti vacsorához. Egy testes, magas tannin- és alkoholtartalmú vörös – például egy Cabernet Sauvignon – kifejezetten fémes, száraz érzetet kelt majd a szánkban, ha kedvünk támadna jó alaposan behűteni. Nem valószínű, hogy erre az élményre vágynánk nyár idusán. Hasonló a helyzet egy syrah esetében is: a nem odaillő hőfok a földes, fűszeres ízjegyek irányába tolja el az összhatást, mely szintén nem túl előnyös. Érdemes a hűtés technológiáján is elgondolkodnunk. Nem feltétlenül szükséges ugyanis napokig a hűtőben tárolnunk a felbontásra szánt pinot noir palackunkat. Jó választás lehet egy jégvödör vagy egy fél óra a mélyhűtőben felbontás előtt.

Választhatunk olyan ételeket az esti menühöz, melyeket különösen jól párosíthatunk könnyebb vörösborokkal. Ilyen például a tonhal steak vagy a szűzérme friss kevert salátával, zöldségkörettel. Az olasz gasztronómia szerelmesei készíthetnek sajt- vagy sonkatálat, amelyhez szintén jó választás egy könnyű vörösbor. Ahogy azt a fentiekben is kifejtettük, rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen a hőfok, másképp egy, szobahőmérsékleten tartott – amely nyáron akár a 30 Celsius fokot is meghaladhatja – vörösbor igazán kellemetlen élményt nyújthat.

A nyári vörösborozásnak tehát semmi akadálya abban az esetben, ha betartunk néhány alapszabályt – például, hogy megfelelő ételek társaságában, megfelelő hőfokon szervírozzuk kedvencünket.