Legyen szó nyaralás, esetleg hétvégi pihenés alatti olvasásról, valószínűleg sokunk táskájában, könyves- vagy éjjeliszekrényén ott lapul legalább egy könyv, melyet feltétlenül el szeretnénk olvasni. Ha pedig ezt egy finom pohár borral is összekötjük, igazi kikapcsolódásnak nézünk elébe. Nézzük, milyen könyvhöz milyen bort érdemes választani.

Romantikus és könnyed – A nyár könyvei és borai

Ha nyár, akkor szerelem és romantika, már legalábbis ami az ilyenkor leginkább sikerlistás könyvek témáját illeti. Nincs is annál jobb, mint akár a strandon, akár tücsökciripelős estéken a nyaralóban romantikus regényeket olvasni, vagy otthon a fotelbe gubózni egy ilyen sztorival és egy palack borral. Könnyed flörtök, izgalmas titkok, érzelmes történetek, bonyodalmak, szakítások és egymásra találások, egyszóval egészen biztosan nagyon gyorsan és könnyen faljuk majd ezeket a regényeket. Éppen ezért bátran válasszunk ezekhez a kedves történetekhez lazább, könnyedebb, jól behűtött nyári borokat. Akár egy jégvödörbe állított gyöngyözőbort is bekészíthetünk magunk mellé az olvasáshoz – ilyenek például a friss, illatos, gyümölcsös Mátra sorozatunk tételei, mint a szőlővirágos, tearózsás, egzotikus gyümölcsös, finom savaktól és maradékcukortól kerek Muscat Ottonel,  egy szuper rozébor, mint a málna és ribizli illatú, játékos szénsavú, üde kortyú Kékfrankos Rosénk, vagy a Muscat lunel-ből készült gyümölcsös, illatos, buborékos ZSIZSI Frizzanténk. Barátnőknek is ideális ajándék!

Krimi, kaland, fantasy és sci-fi – Összetett sztorikhoz összetett borok

Ezekben a műfajokban a történetek bizony már gyakran többszereplősek, kalandosak, lélegzet visszafojtva olvassuk őket, és megjelenhetnek bennük olyan résztvevők is, mint a boszorkányok, a démonok, a vámpírok, vagy éppen a különböző idegen lények. Nem feltétlenül könnyed olvasmányok, de izgalmasak, és szinte alig tudjuk letenni őket. Éppen ezért ezekhez a témákhoz érdemes olyan borokat választani, amelyek egy kicsit összetettebbek, főleg azért, mert az izgalmas sorok olvasása közben egészen biztosan megfeledkezünk majd egy időre a külvilágról, és a poharunkba is ritkábban, bár annál mélyebbet kortyolunk majd. Ezekhez az olvasmányokhoz 1014 sorozatunk tagjait ajánljuk, hiszen ezek a tételek borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borai. Az 1014 Szürkebarát elegáns és könnyed, mégis titokzatos, így tökéletesen illik egy jó krimihez. Az 1014 Chardonnay pedig annyira összetett a maga gazdagon fűszerezett vaníliás, finoman fahordós és érett gyümölcsös jegyeivel, hogy biztosan nem sértődik meg, sőt, még inkább kinyílik, miközben jó pár oldal erejéig megfeledkezünk róla egy fantasy vagy sci-fi olvasásakor.

Gasztronómiai könyvek – A bor és az étel együtt jár

Nagyon sok klassz gasztronómiai könyv létezik, amelyek nem csupán magát a recepteket és a róluk készült lenyűgöző és ínycsiklandó fotókat tartalmazzák, de kedves sztorikkal, séféletrajzokkal, fontos információkkal, tudnivalókkal, netán némi kulináris élménybeszámolóval, tapasztalattal, tippel is megspékeltek. Az ilyen könyveket lapozgatni szuper kikapcsolódás. De egy dologban biztosak lehetünk: nagyon hamar megéhezünk majd az olvasgatásuk közben. Így nyugodtan készítsünk magunk mellé némi könnyű harapnivalót, és természetesen egy palack bort is. Szelíden bájos, fajtajelleges 1014  prémium Sauvignon Banc-unk például tökéletes kísérője a gasztrokönyveknek, de 1014 prémium Cabernet Sauvignon Rosénk is szuper párja a témának csodás szederillatával, és málnás, cseresznyés, meggyes, különlegesen harmonikus ízvilágával. Nem utolsósorban pedig remekül párosíthatók a nyár könnyed ételeivel is, legyen egy saláta, vagy egy klassz lecsó.

Dráma, irodalom, történelmi regény, életrajz – Komoly témákhoz komoly bort

Az élet nem mindig móka és kacagás, és ez a könyvek témájában is így van. Néha jó elmerülni, elgondolkozni komolyabb témákban is, ehhez pedig már komolyabb borokra lesz szükségünk. Általában lassabban, jobban átgondolva, néha elgondolkozva olvassuk ezeket a könyveket, így olyan bort válasszunk, melynek kortyai – akárcsak a könyv sorai – több rétegűek és részleteiben kidolgozottak. Ilyen egyedi borkülönlegességek találhatók Exkluzív sorozatunkban, mely a prémium kategóriából is kiemelkedik. A fajsúlyosabb könyvekhez éppen ezért a Mátra Superior Olaszrizling Barrique tételünket ajánljuk, amely egy érezhetően szép érett alapanyag finom fahordós tónussal, gyönyörű szalmasárga színnel, elegáns egyensúllyal.

Dőlj hátra, és csak hallgasd! – A hangoskönyvek bora

Ha pedig egy valóban különleges élményre vágyunk, könyv helyett válasszunk hangoskönyvet, helyezkedjünk el kényelmesen, és bontsunk fel egy igazán különleges bort. Ilyenkor még a könyvet sem kell tartanunk a kezünkben, így nyugodtan átmerenghetünk a borospoháron, miközben hallgatjuk a történetet. Ehhez a legjobb évjárat legkülönlegesebb tételeiből álló Exkluzív sorozatunk másik tagját, a különleges alkalmak ideális kísérőjét, a Fríz Hárslevelű 2008 borkülönlegességet ajánljuk. Ritka komplexitásával, virágos, nektárosan bódító illatával, töppedt szőlő, napszárított barack, aszalt füge ízeivel és sziklaszilárd savérzetével ad különleges harmóniát.

Jó pihenést, olvasást és jó borokat mindenkinek!