Ha diétára kerül a sor, sokszor az első gondolataink között szerepel, hogy azonnal száműzni kell az alkoholt az étrendünkből. De ez valóban így lenne? Kedvenc nedűnk és a mérlegbarát étrend tényleg nem fér meg egymás mellett?

Az igazság az, hogy nem állják meg a helyüket azok a szélsőséges szabályok, amelyek szerint csakis akkor követünk jó és hatékony diétát, ha egyáltalán nem fogyasztunk közben alkoholt. Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni a mértékletesség jelentőségét az általános alkoholfogyasztás és a tudatos táplálkozás kettősénél sem, de amennyiben ez adott, nincs szükség teljes tiltólistára. Na, de lássuk, melyek is azok a diéták, melyeket követve bátran beleilleszthetünk egy-egy pohár bort az étrendünkbe!

1. Mediterrán diéta

A mediterrán diéta alapját nem más adja, mint a térségben elhelyezkedő országok (Olaszország, Görögország, Spanyolország) általános és mértékletes étkezési szokásai. A diéta szerves részét képezik a különféle gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, halak és tengeri eledelek, az olívaolaj, valamint a rendszeres, de mértéktartó borfogyasztás. Ezen étrend hitelességét nem csupán a déliek rendkívül magas átlagéletkora, de az ott élők általános fizikai állapota is alátámasztja. A mediterrán nemzetek étkezési kultúrájának szerves része a borfogyasztás, így a diétát is ehhez igazították. Mindemellett számtalan írás és kutatás számol be a bor közérzetre és egészségre gyakorolt általános jótékony hatásáról.

2. Gluténmentes diéta

Jó hír, hogy a manapság egyre elterjedtebb gluténmentes diétába is remekül beilleszthető egy-egy pohár jó minőségű bor. Mivel a bor alapvetően nem tartalmaz semmilyen glutén-származékot, gyakorlatilag bármennyit fogyaszthatnánk belőle – ha nem tartanánk szem előtt a mértékletességet. Fontos azonban megemlíteni, hogy amennyiben rendkívül szigorúan vesszük a gluténmentes diétánkat, érdemes alaposan utánajárni az adott bor készítése során használt eljárásoknak. Néhány eszköz ugyanis – például a hordó – adott esetben érintkezhetett glutén-származékkal.

3. Ketogén diéta

A ketogén, vagy keto-diéta manapság rendkívül felkapott, hatékonysága és egészségügyi hatásainak tekintetében azonban egyelőre rendkívül vitatott is egyben. Így csak óvatosan vágjunk bele ebbe a kalandba, ha úgy döntünk, hogy ezt az utat választjuk. A diéta lényege, hogy a testet abba az anyagcsere fázisba helyezi, amikor a szervezet szénhidrát helyett zsírt éget. Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy erősen és tartósan lecsökkentjük a bevitt szénhidrátok mennyiségét. Ennél az étrendnél is – gondos számolgatás, összeadás-kivonás után – bátran elfogyaszthatunk bizonyos időközönként egy pohár száraz fehér- vagy vörösbort.