Diéta ide vagy oda, mindenki szeret néha elkortyolgatni egy-egy pohárral a kedvenc nedűjéből. Azzal viszont jó tisztában lennünk, hogy ezzel mennyi kalóriát „pipálhatunk ki” a napi adagunkból.

A bor teljesen jól beilleszthető a legkülönfélébb diétás étrendekbe, mindazonáltal előnyös élettani hatásairól is számtalan cikk, tudományos iromány született már. Akár kalóriákat számolgatunk, akár csak tudatosan és egészségesen próbálunk étkezni, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az egyes borfajták milyen kalóriatartalommal rendelkeznek, hogy kordában tudjuk tartani a fogyasztásukat. Bizonyos időközönként egy-egy pohár rendkívül magas minőségű száraz bor kifejezetten jó hatással lehet ránk és a diétánkra: serkenti az anyagcserét és a vérkeringést. Fontos, hogy amennyiben bort fogyasztunk, azt jó ütemben tegyük – semmiképp se éhgyomorra igyunk, mert attól csak még éhesebbek leszünk. Jobban tesszük, ha vacsora közben, vagy után kortyolgatunk el egy pohárral a kedvenc borunkból.

Mindazonáltal a kalóriákra érdemes odafigyelünk és csínján bánnunk velük. A legjobb választásnak ebből a szempontból egyértelműen a száraz vörösbor tűnik, hiszen annak kalóriatartalma decinként 66 kalóriát számlál. A versenyben dobogósként szorosan követi őt a száraz rozé a maga 73 kalóriás energiaértékével, majd a harmadik fokra a száraz fehérbor állhat fel 76 kalória/deciliterrel. Ebből egyértelműen láthatjuk, hogy bármilyen száraz bor jó megoldás lehet, ha nem akarunk több száz kalóriát bevinni egyetlen ital elfogyasztásával. Természetesen jó arányainkat akkor tudjuk a legjobban megtartani, ha nem esünk túlzásokba, tehát nem egy teljes üveggel fogyasztunk el kedvenc italunkból, az ugyanis kalóriatartalom szempontjából egy komplett étkezést kiváltana, és még éhesek is maradnánk utána.

Az édes és félédes borok nem jelentenek ugyan tökéletes megoldást a száraz társaikhoz mérten, ugyanakkor még mindig jobb választásnak bizonyulnak sok más italhoz képest. Az édes és félédes borok kalóriatartalma deciliterenként 90 kcal körül mozog. Ugyanilyen nagyságrendekben kell gondolkodnunk száraz habzóbor vagy pezsgő esetében is.

Amennyiben diétázunk, a röviditalokat inkább próbáljuk elfelejteni, mert azok tartalmazzák a legtöbb kalóriát, nem mellesleg igen gyorsan a fejünkbe is szállhatnak, nem kívánt hatást és éhségérzetet keltve ezzel. Voksunkat helyezzük inkább egy finom és jól kiválasztott pohár rozé, fehér- vagy vörösbor mellé, és élvezzük elfogyasztásának minden egyes pillanatát.