Gyümölcsösebb ízvilágra, krémes kényeztetésre vagy egy kis nyáridézésre vágysz? Neked is van egy lélekemelő forró ital ötletünk az őszre!

Bár a nappali hőmérséklet még sokszor idézi inkább a tavaszt, mint az őszt, az esték azért már hűvösebbek. És lassan eljön az az időszak, amikor jól fog esni a megszokott kedvenc teáidon túl valami izgalmasabb forró ital is. Lássuk, milyen lélekemelő finomságok vonhatják be kellemes meleggel, őszi varázslattal tested-lelked idén ősszel.

Az őszi időszak Jolly Jokere, a gyümölcsös puncs

Ha kedvenc forralt boros receptjeidet a téli időszakra tartogatnád, ősszel készíts inkább puncsot. Ne aggódj, nem a cukrászdák rózsaszín, gejl desszertjére gondolunk, hanem egy gyümölcsös, vörösboros finomságra, amit a fűszerezéssel tehetsz karakteressé.

Hozzávalók:

- 1 üveg fűszeres, gyümölcsös vörösbor
- kis darab fahéj
- pár szem kardamom
- 1 liter fekete tea
- 2 dl rum
- 4 ek cukor
- 1-2 nagyobb narancs
- 25 dkg aszalt gyümölcs

Az elkészítés nem bonyolult: kezdd el melegíteni a bort, majd szórd bele a fűszereket és az aszalt gyümölcsöket. Amikor felforr, öntsd bele a teát, szórd bele a cukrot, majd alaposan mosd meg a narancsokat, és karikázd fel héjastól – ezek is mehetnek a főzetbe. Amint felforr, öntsd bele a rumot, porciózd ki bögrékbe, és már lehet is óvatosan kóstolgatni, kis mézzel esetleg tovább édesíteni.

Krémes kényeztetés, frissítő hatás: jöhet egy ír kávé?

A téli időszakban sokak kedvence az ír kávé, de miért várnál vele télig? Ezt a krémes, kényeztető forró italt már a hűvösebb őszi délutánokon bevetheted tested-lelked felüdítésére.

Hozzávalók:

- 700 ml hosszú kávé
- 2-3 ek cukor
- 100 ml ír whiskey
- A tejszínhabhoz 250 ml tejszín

Főzd le a kávét, keverd el benne a cukrot, majd töltsd ki csészékbe. Mehet mindegyikbe egy kis whisky (nagyjából egyenlő arányban, vagy kit mennyire szeretnél megviccelni), a tetejét pedig díszítsd tejszínhabbal.

Ha maradt még a nyárból: dobj össze egy Hot Aperolt!

Az Aperol neked is a mosolygós, gondtalan nyarat idézi? Mikor máskor lenne jobb ezt megtenni, mint egy borongós őszi estén – jég helyett forrón, vagyis egy Hot Aperollal.

Hozzávalók:

- 3-4 cl Aperol
- 0.5 dl almalé
- 1 dl kellemesen gyümölcsös, száraz fehérbor
- 1 teáskanál méz
- csipet fahéj
- narancskarikák vagy narancshéj (elhagyható)

Elkészíteni sem nehéz: tegyél mindent egy kis lábaskába, kezdd el melegíteni. De mielőtt felforrna, húzd le a tűzről, töltsd a kedvenc bögrédbe, és már jöhet is a kedvenc könyved vagy sorozatod egy bekuckózós őszi estén.

+1 alkoholmentes: A legfinomabb forró csoki, 3 fűszerrel megbolondítva

Ősszel elkezdődik a forró csoki szezon, amihez a legfinomabb fűszeres finomság dukál – készítsd el a családnak vagy a barátoknak, aztán csak győzd bezsebelni a bókokat!

Hozzávalók:

- 1 liter tej
- 220 dkg apróra vágott étcsoki
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- két kis csipet őrölt kardamom
- egy szórásnyi frissen őrölt bors
- egy csipet só

Úgy készítsd el, hogy először a tejet forralod fel (óvatosan, nehogy kifusson), majd szép lassan feloldod benne a hozzávalókat. A kérdés már csak az, díszíted-e a tetejét valamivel, vagy engedsz a kísértésnek, és „csak úgy” belekortyolsz ebbe a csupa csoki, csupa fűszer italkülönlegességbe?