Hogy mit tölts a klasszikus karácsonyi fogások mellé a vendégeid poharába, az idén egy pillanatig sem okoz majd fejtörést: ebben segít ez a kis ünnepi borpárosítási útmutató.

Ki ne járt volna már abban a cipőben, hogy nagy nehezen kitalálta a karácsonyi menüt – sikerült olyan levest, főételt és desszertet összepárosítani, amelyek nemcsak külön-külön finomak, hanem még egymáshoz is illenek –, de a „mit igyunk a menühöz?” kérdés már szöget ütött a fejébe. Persze, a Google a barátunk, és sok mindenben segít, ezt aláírjuk. De hogy idén ne az utolsó pillanatban kelljen kikeresni a karácsonyi menüsor mellé a megfelelő borokat, jó, ha már most ott van a tarsolyodban egy tuti kis lista: egy ünnepi borpárosítási útmutató. Ennek segítségével egy pillanatig sem kell majd gondolkodnod, mit tölts a vendégeid poharába a legfinomabb ünnepi ételek mellé.

Az ünnepi borpárosítási útmutató első pontja: a leves

Naná, hogy semmi sem kötelező, így karácsonykor is simán elhagyható a leves, ha úgy gondolod, hogy a vendégeidet inkább egy jól megválasztott főétellel és hozzá illő desszerttel örvendeztetnéd meg (illetve lakatnád jól). De ha maradnál a klasszikusnál, a halászlé tökéletes választás. Jól passzol mellé egy könnyed vörösbor, mint Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-nk.

Ha inkább egy édes kényeztetésre szavaznál leves-fronton, és gesztenye krémleves kerülne az ünnepi asztalra, utána remekül csúszik egy-két korty játékos fehérbor, mondjuk egy üde Chardonnay.

Mit kortyoljatok az előétel mellé?

Ha nem levest készítesz, hanem előételként sajttállal kínálod a vendégeket (dióval, szőlővel, gyümölcsökkel, némi sós rágcsával kiegészítve), mellé az egres és bodza ízvilágával kényeztető 1014 Sauvignon Blanc tökéletesen passzol majd a poharakba.

Milyen bort tölts a főétel mellé karácsonykor?

A halat nem halászlé formájában készítenéd? A könnyed, kevésbé zsíros halételeknek, mint a pisztráng vagy a lazac kiváló kísérője lehet egy illatos fehérbor, mint az 1014 Irsai Olivér. A nehezebb, zsírosabb halak mellé nyúlj bátran egy üveg erőteljesebb fehérbor vagy egy karakteres, ropogós savakban gazdag Kékfrankos Rosé után, jól fog fogyni.

Ha töltött káposzta kerül az ünnepi asztalra, felajánlhatod a vendégeknek, hogy válasszanak bort mellé. Hiszen a fűszerezéstől függően egy Olaszrizling épp olyan tökéletes párja lehet ennek a kiváló ételnek, mint egy elegáns Cabernet Sauvignon Rosé.

Valami igazán különlegessel koronáznád meg a karácsonyi vacsorát? Vad ételekhez, sertés- és marhahúsos fogásokhoz, húsos tálakhoz egy exkluzív bor illik, mint vaníliás-szedres-csokoládés jegyekkel, bársonyos karakterével azonnal elbűvölő Sárhegy Kékfrankosunk.

Ha a menüvel a vegetáriánusokra is gondolsz, tedd ezt a borral is: a vega finomságok mellé jól csúsznak a könnyed fehérborok, mint MyMátra közösségi borunk. A halat is fogyasztó vegetáriánusoknak pedig az 1014 Szürkebarát lehet az egyik új kedvence, ami a halakkal, rákfélékkel szuperül passzol.

Milyen bor illik a desszerthez?

És az örök kérdés: mit igyunk a bejglihez? Szerintünk a félédes vagy édes, könnyű borok remekül csúsznak mellé, érdemes lehet egy palack Traminit vagy Muscat Ottonelt felbontani, amelyek a mézeskalácshoz vagy a Nagyi zserbójához is istenien illenek.

És ha már itt a karácsony, természetesen a koccintás sem maradhat el. A Zsizsi Frizzante friss gyümölcsös íz-illat kompozíciójával, játékos buborékaival még izgalmasabbá teszi az ünnepi pezsgést. Borászatunk újdonsága, a Zsizsi Rosé pedig akár welcome drinkként, akár az ünnepi vacsora utáni lazításhoz kínált borkoktélok alapanyagaként is szuper választás lehet!