A bor azon túl, hogy finom és feldobja a társalgást meg a kedvedet, szépségedre és egészségedre is jótékonyan hathat. Erről szól például a vinoterápia.

Már az ókorban felismerték a bor egészségügyi előnyeit: gyógyfüveket és különféle fűszernövényeket adtak hozzá, attól függően, mire akartak „gyógybort” készíteni. Hazánkban a középkorban, majd a XVI-XVIII. században is fontos szerep jutott a bornak a gyógyításban. És bár napjainkban az orvosi gyakorlatban nem alkalmazzák, a wellness központok, szállodák és kozmetikák számos kezelése hirdeti a bor egészségre és a szépségre gyakorolt pozitív hatásait. Ilyen például a vinoterápia is, ami nem egyenlő a borivással – bár kétségtelen, hogy ez a két dolog remekül kiegészítheti egymást.

Mi az a vinoterápia?

A borral történő gyógyítás, illetve kezelések összefoglaló neve, amibe beletartozik a borban fürdés, de nem merül ki ennyiben. A vinoterápia során ugyanis a szőlő minden egyes alkotóelemét igyekeznek felhasználni: a szőlő héját, magját, olaját és természetesen a belőle készült bort is.

Miért éppen a szőlő?

Mert a nyári napsütésnek köszönhetően sok B- és C-vitamint, illetve ásványi anyagokat tartalmaz. Héjában antioxidáns vegyületek, flavonoidok, polifenolok találhatók, amelyek segíthetnek lassítani az öregedést, az immunrendszert pedig erősíthetik. A szőlőmag pedig amilyen apró, olyan hatásos csodaszer: természetes antioxidáns, ami semlegesítheti a testben lévő szabadgyököket. A szőlőmagolaj pedig a kozmetika szinte minden területén hasznosítható. Ásványi anyagai és nyomelemei energiával töltik fel a bőrt. Linolsav tartalma közel 70 százalék, ami a bőr vízháztartásának szabályozásában játszik fontos szerepet, így a leghatékonyabb hidratálók egyike.

A vinoterápia leggyakoribb formája a borfürdő, amiben legalább 20 percig javasolt áztatni magad a puhább, bársonyosabb, egészségesebb bőrért. Ezt a francia nők már évtizedek óta tudják – ők mézes borfürdőt és szőlőből, borból, törkölyből készült kozmetikai szereket is szívesen vesznek –, a világ többi részén viszont csak az utóbbi években kezdtek elterjedni a boros kezelések. Népszerűek még az arckezelések, masszázsok is, amelyek nemcsak szépséghez és a test egészségéhez (kapcsolódó cikk lehet: járulhatnak hozzá, hanem lélekemelő hatásuk a téli wellness-rutinod egyik alappillérévé is válhat.

Vinoterápia otthon

És ehhez nem is kell feltétlen mélyen a zsebedbe nyúlni. Persze, egyre több szállodában vagy wellnessközpontban élvezhetsz szőlős vagy boros kezeléseket, de egy jó borfürdőt te is bármikor készíthetsz magadnak otthon. A hozzávalók listája is igen rövid: egy kád jó meleg víz és a kedvenc Dubicz borod (vörös vagy fehér) kell csak hozzá. Na meg egy kis relaxációs zene és pár jópofa kiegészítő, hogy fokozd az otthoni spa hangulatot. A borból adj pár decit a vízhez, majd merülj el a kényeztető téli wellnessélményben!

Készíts otthon bőrradírt!

Egy kis szőlőmagolajat cukorral vagy sóval összekeverve szuper, természetes bőrradírt készíthetsz, amitől bársonyosabb lesz a bőröd. Ez a „csodaolaj” önmagában felkenve pedig akár a bőrfeszesítő testápolódat is helyettesítheti.