Te tudtad, milyen szuper boros édességeket dobhatsz össze egy kis bor és pár alapvető konyhai alapanyag felhasználásával? Sütögetésre (és persze, kortyolgatásra) fel!

A borokat persze, inni is érdemes, de idén gondolj egy merészet, és használd boros édességek alapanyagaként is. Erre mutatunk most 3 szuper alternatívát, amelyek közben persze, a borból kortyolgatni is ér. Végül pedig kitérünk arra is, milyen a jó desszertbor, és mit kínálj vendégeidnek az étkezések után, ha a külföldi desszertborok helyett inkább hazai pincészetektől, például Borászatunktól választanál különleges borokat.

3 szuper boros édesség az ünnepekre

1. Borhab vagy Zabaglione: az olaszok kedvelt édességét nem nehéz elkészíteni. 4 tojássárgáját verj fel 5 dkg cukorral. Adj hozzá 1 dl tokaji aszút vagy édes pezsgőt, de ha már felbontottál egy üveg Zsizsi Frizzantét, abból is tölthetsz bele egy decit. A gyerekeknek készítsd külön, ebben az esetben ki kell forralni az italból az alkoholt. Ha elkészült a borhabod, melegen is tálalhatod, de hidegen is mennyei!

2. Boros barack: szintén az olaszoknak köszönhetjük, és szintén könnyű összedobni. Ha csak konzerv barack van otthon, abból is finom lesz a végeredmény: egy nagyobb barackkonzerv tartalmát, vagy 5-6 szem érett barackot moss meg, és vágd fel szeletekre. Áztasd jó minőségű borba – kiváló választás egy minőségi édes fehérbor, de körtés-barackos-mentás jegyekkel bíró Prémium Irsai Olivérünk is –, majd tedd a hűtőbe. Ha friss barackot használsz, meg lehet picit cukrozni, de mivel a konzerv barack amúgy is cukrozott, azt nem kell. Tedd a hűtőbe 1-2 órára, és tálald egy kis vaníliafagyival.

3. Borsodó: réteshez vagy aranygaluskához az ünnepek népszerű hozzávalója lehet a borsodó is. Elkészíteni ezt sem bonyolult: 5 tojássárgáját keverj el 5 kanál porcukorral. És még a keverés közben öntsd le 5 dl fűszerezett forralt borral. Ehhez kiváló választás egy üveg Kékfrankos-Cabernet Franc. Keverd-kavard, míg besűrűsödik (vagyis a neked tetsző sűrűséget eléri). Melegítsd, de ne forrald. Mielőtt forrni kezdene, vedd le a tűzhelyről, és kevergesd tovább, míg kihűl.

Étkezések utánra illő kortyok

Az ebéd vagy a vacsora a főétel elfogyasztásával még korántsem ér véget: utána jöhet a desszert, illetve még egy mennyei, kényeztető finomság, a desszertbor. Ezek az italok többnyire 14-25 százalékos alkoholtartalommal bírnak, szóval érdemes óvatosan kortyolgatni őket. De sokat nem is kívánunk belőlük, hiszen többnyire elég édesek – az a jó, ha a desszertbor édesebb, mint az a süti vagy más finomság, amivel együtt kínálják.

A legismertebb külföldi desszertborok a sherry, a portói és a madeira, de itthon is akad néhány szuper ital, amelyeket érdemes az étkezés legvégén felbontani. Borászatunk kínálatából – bár nem kimondottan desszertbor, de – a Sárhegy Kékfrankos vaníliás-szedres illatával, intenzív étcsokoládés ízével, egy falat minőségi étcsokoládéval fogyasztva kiváló lezárást adhat egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Ha pedig egy kis gyümölcs, puding, túrótorta vagy vaníliás desszert mellé töltenél egy kortyot a poharakba, Prémium Taminink lehet az egyik legjobb választás.