A kemény munka mellett a technikai fejlődés és számos új irányvonal is jellemezte a borászatok világát 2023-ban: lássuk, melyek a legjelentősebb előremutató változások, innovációk, amelyekkel jó képben lenni.

A szőlő és a bor évezredekre visszanyúló történelmének ismerete, örökségünk ápolása borászként az alapvető feladataink közt szerepel. De a múlt tisztelete mellett a modern technika vívmányait, a fejlesztéseket, jövőbe mutató irányvonalakat és innovációkat is ismernünk kell ahhoz, hogy a lehető legjobb minőséget tudjuk adni Vásárlóinknak – ezekből készítettünk most egy rövid kis körképet.

Milyen fejlődések történtek a borászatok világában idén?

- Kevesebb alkohol: 2023-ban már abszolút megfigyelhető volt, hogy jobban terjednek az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok. Emögött a fogyasztói igények változása áll: egyre többen figyelnek a mértéktartásra, illetve az egészségtudatosság jegyében csökkentik az alkoholbevitelt, közben viszont nem szeretnének kimaradni a koccintásból, sem a finom borok élvezetéből.

- Fókuszban a fenntarthatóság: Ma már nemcsak a Z-generáció, hanem a borászatok és borházak is jobban odafigyelnek a fenntarthatósági szempontok betartására. Fontos célként jelenik meg az ökológiai lábnyomuk csökkentése, és ennek érdekében például alternatív energiaforrásokat vagy vízgazdálkodási innovációkat is bevetnek.

- Új szőlőfajták és hibrid borok: A változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodás céljából a borászok egyre inkább kísérleteznek új szőlőfajtákkal és hibrid borokkal, amelyek ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel és a változó időjárási körülményekkel szemben.

- Boros appok: Egyre több olyan alkalmazást találnak ki, amelyek segítik a borfogyasztókat eligazodni. Az okostelefon alkalmazások és online borkereskedések fejlődése lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyen tanuljanak a borokról, értékeléseket nézzenek meg, illetve, hogy közvetlenül vásároljanak a termelőktől.

- Mesterséges intelligencia: Az AI a borászatok világát is elérte. A Guardian számolt be róla decemberben, hogy a kutatók olyan mesterséges intelligencia eszközt hoztak létre, amely „kiszagolja” a hamisított bort. Persze, a dolgot ne úgy képzeld el, hogy orrot növesztettek egy eszközre, hanem úgy, hogy a borban lévő vegyületeket egy algoritmus segítségével elemzik, és visszavezetik azokat az adott birtokra. A módszer lényege, hogy az egyik bort a másiktól megkülönböztető vegyületek keresése helyett az algoritmus a borban észlelt összes vegyi anyagra támaszkodik. Ez a csalások leleplezésén túl a minőségoptimalizálásban is nagy szerepet játszhat a jövőben.

Az izgalmas új irányokban és innovációkban gazdag 2023-as év után nagyon várjuk, mit hoz majd 2024. De addig is, míg megjelennek ezekről az első hírek, mi itt vagyunk – a megszokott értékeinkkel, történelmi múltunkkal, és azzal a magas minőséggel, amiből, mutasson bármit a naptárunk, mi sosem engedünk. Nézz körül webshopunkban, szerezd be régi kedvenceidet, és pakolj be néhány újdonságot is a kosaradba, hogy még izgalmasabban induljon a 2024-es év!