Javában tart a nyár, és ezzel együtt itt van a frissítő, lendületes gyöngyözőborok, az üde, gyümölcsös rozéborok, valamint a fröccsözések ideje, esténként pedig jól esnek akár a vörösborok is. De ne feledkezzünk meg az egyik legszélesebb palettájú és stílusú borfajtáról, a fehérborról sem. Lazától a komolyig, karcsútól a nehezebb, testesebb felépítésig, friss, szőlős aromáktól egészen az összetett, érett, komplex karakterig mindenféle stílusban készülhet, ennek megfelelően pedig bármilyen alkalomra – fesztiválozástól kezdve az ünnepig – találunk fajtájában megfelelőt. Kalandozzunk most a fehérborok világában!

Miből és hogyan készülnek?

Érdekesség, hogy míg rozé-, illetve vörösbor kizárólag kékszőlőből készíthető – kinyerve a szőlőbogyók héjából a benne lévő színanyagot -, fehérbor nem csak fehérborszőlő-fajtákból készülhet. Ritkán ugyanis, de időnként találkozhatunk kékszőlő-fajtából készült fehérborral, így például fehér Merlot-val vagy Cabernet Franc-nal. Az ilyen „fehér vörösborok” titka, hogy a feldolgozás során a lé nem találkozik a színanyagokat tartalmazó héjjal, csupán a bogyók levét nyerik ki a borászok a szemekből, amely minden esetben – még kékszőlők esetében is – világossárga vagy szalmasárga színű, tehát fehérbort eredményez. Leggyakrabban azonban a fehérborokat természetesen fehér fajtákból készítik, méghozzá úgy, hogy a bogyók zúzását követően rögtön kipréselik a levet a szilárd részek közül.

Szőlőfajták

Mint minden egyes bornál, a fehérborok esetében is fontos, hogy milyen szőlőfajtából készülnek, hiszen mindegyik szőlőfajta más és más tulajdonsággal rendelkezik. De más tényező is befolyásolja a bor ízvilágát, így például a talaj vagy az adott évjárat egyéb jellemzői. A Mátrai borvidéken jelenleg fehérbor készítéshez a szabályozás szerint az alábbi fehér- és kékszőlők használhatók: Chardonnay, Chasselas, Cserszegi fűszeres, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Leányka, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sárgamuskotály, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöldveltelini, valamint kékszőlők közül Blauburger, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Syrah és Zweigelt fajták.

Stílusok

Ha a fehérborokat rendszerezni szeretnénk, az üde, könnyed, reduktív eljárással készült tételektől kezdve a leheletnyi hordóval fűszerezett borokon át egészen a hosszú érlelésen átesett tételekig kategorizálhatunk. A fehérborok stílusára, érettségére vagy korára akár a színükből is következtethetünk: a fényesen világos, szalmasárga színektől kezdve a citromsárgán és az aranysárgán át egészen az óaranyig gyönyörködhetünk bennük. Az idő múlásával és a bor érésével együtt a fehérborok színvilága mélyül és sötétedik, szemben a vörösborokéval, ahol ez a folyamat pontosan a fordítottja – vagyis a mélyebb, intenzívebb színek a vörösboroknál fakóbbá, áttetszőbbé válnak.

A mi stílusaink, és a legújabb Dubicz fehér, vagyis a Sziget White

Fehérborainkat mi is különböző stílusokban és kategóriákban készítjük, egyrészt, hogy a borvidék és a különböző fajták még több arcát megmutathassuk, másrészt, hogy valamennyi alkalomra találjatok megfelelőt boraink között.

– Legújabb kategóriánkban, a Dubicz Sziget sorozatban  – mely a 2018-as Sziget fesztiválok (VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál) hivatalos borait tartalmazza –, máris ott van például egy remek fehér házasítás, a Sziget White! A Sauvignon Blanc könnyed mezei füvekre jellemző illata és a Muscat Ottonelre jellemző egzotikus gyümölcsök ízvilága remekül összhangban áll a Szürkebarát citrusosságával és a Chardonnay ízének hosszú lecsengésével. Minden egyes korty tökéletes társ a fesztivál hangulatnak.

Mátra sorozatunk fehér tételei kiváló ár-érték arányúak, frissek, illatosak és gyümölcsösek. A hétköznapok minőségi borai, és szuper választások bármely alkalomra – legyen az a bodzavirágos, kerek savú Irsai Olivér, a szőlővirágos, leheletnyi maradékcukortól kedves Muscat Ottonel, az élénk savú, mátrai virágokat idéző Olaszrizling, vagy egy gördülékeny, jó ivású Sauvignon Blanc.

1014 néven jelennek meg minden évben borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borai, köztük természetesen fehérborok is. Az 1014 Muscat Ottonel, az 1014 Hárslevelű (mely harmonikus ötvözete az illatos és vulkanikus Mátrának), a különlegesen karakteres prémium válogatás 1014 Irsai Olivér, az 1014 Sauvignon Blanc, és a játékos, mégis elegáns 1014 Szürkebarát.

– Egyedi borkülönlegességeink a Fríz nevet viselik, melyet csak a legjobb évjárat legkülönlegesebb tételeiből készítünk, így a prémium kategóriából is kiemelkednek. A különleges alkalmak ideális kísérői a túlérett szőlőként szüretelt, komplex Fríz Hárslevelű 2008, és a finom fahordós tónusú, elegáns Fríz Olaszrizling Barrique.