A rozéborok világa

A rozéborok világa

A rozéborok nemcsak üdeségük és kedvességük miatt egyre kedveltebbek a borfogyasztók körében, hanem például a gasztronómiában való könnyű elhelyezhetőségük miatt is. Ugyanúgy jól esnek aperitifként, mint ételek mellé fogyasztva, és jöhetnek a nap bármely szakában, legyen akár nyaralós reggel, délutáni szieszta, esti-éjszakai kerti parti vagy egy bulizós, koncertezős fesztivál. Tisztán vagy fröccsben, de akár egy hűsítő rozéfagyiban is remekül teljesítenek.

Ismerjük meg a rozé borokat közelebbről!

Miből készülnek?

Ahhoz, hogy rozébor készülhessen, mindenképpen kékszőlőre van szükség, hiszen – akárcsak a vörösbor – a rozé is a kékszőlő héjából nyert színanyagtól kapja színét. Az a rózsaszín különböző árnyalataiban jelenhet meg: a visszafogott babarózsaszíntől kezdve a vidám pinken vagy akár a narancssárgás, hagymahéj színeken át egészen a sötét málnapiros árnyalatokig pompázhat. A szabályozás szerint ahhoz, hogy a rozé – vagy rosé – kifejezés a címkén szerepeltethető legyen, a bor kizárólag kékszőlőből készülhet, tehát a vörös- és fehérborok házasítása nem engedélyezett.

Hogyan készülnek?

Mivel a szükséges színanyag a szőlőbogyó héjában található, nagyon fontos, hogy a bor érintkezzen a héjjal, hogy abból kioldódhasson a lényeg. Ezért szüret után a bogyók zúzását követően – még a préselés előtt – nagyon rövid ideig, mindössze néhány órán, maximum 1-2 napon keresztül együtt erjesztik a bogyókat a héjjal, majd préselés következik, és csak a rózsaszínű levet erjesztik tovább. Ha nem így tennének a borászok, és tovább hagynák érintkezésben a héjjal a levet, siller-, majd vörösbort kapnának végeredményként. A legtöbb rozé reduktív eljárással készül, hogy a ropogós savakat és a friss, intenzív, primer, azaz elsődleges szőlőaromákat megőrizzék, de léteznek fahordós változatok is.

Szőlőfajták

Mint minden bornál, a rozénál is fontos, hogy milyen szőlőből készül, hiszen mindegyik fajta más és más tulajdonsággal rendelkezik. De ezen kívül más tényező is befolyásolja a bor ízvilágát, így például a talaj. A Mátrai borvidéken jelenleg rozébor készítéséhez a Blauburger, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Kadarka, a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot Noir, a Syrah és a Zweigelt fajta engedélyezett. Természetesen nem csak egy fajtából készülhet egy adott rozé, gyakori a házasítással készített változat is.

A Dubicz rozék

Mivel mi magunk is rajongunk a rozékért, három sorozatunkban is helyet kaptak:

  • Mátra sorozatunk tételei között – melyek bármely alkalomra választhatók, és a friss, illatos, gyümölcsös vonalat képviselik – az érett piros gyümölcsökkel teli, feszes szerkezetű, ropogós savú Kékfrankos Rosé szerepel.
  • Nevében a Kékes-tetőre utalva jelenik meg minden évben borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, válogatott szemekből készült tételeiből álló 1014 sorozatunk, amelyben az elegáns prémium 1014 Cabernet Sauvignon Rosé kapott helyet.
  • Legújabb sorozatunk pedig a Dubicz Sziget sorozat, amely a 2018-as Sziget fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál – hivatalos borait tartalmazza, és melyek között ott van egy remek rosé cuvée, a 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült Sziget Rosé is!

Mihez és hogyan igyuk?

Rozét önmagában – vagy fröccsként – is jó inni, de ételek mellé is kellemes. Legyen az egy egyszerű Caprese vagy más könnyű saláta, egy aszalt paradicsomos-capris vagy sültpaprikás „kenegetős”, chilis halpogácsa, paradicsomos bruschetta, mini lazacburger vagy egy kis roséra sütött kacsamell málnaecetes salátával – és a sor még nagyon-nagyon hosszan folytatható – remek élményben lesz részünk. Bármivel is párosítjuk, egy nagyon fontos szabály, minden esetben betartandó: ahogy valamennyi bortípust, úgy a rozét is mindig megfelelő hőmérsékleten fogyasszuk. 8-11 Celsius fok körüli hőmérsékletre hűtsük le ezeket a borokat, belekalkulálva azt is, hogy nagy melegben a pohárban hamar felmelegszik, így mindig inkább hidegebb legyen a bor. Ha viszont egyszerre vágyunk rozéra és egy kis jeges frissítőre is, próbáljuk ki az epres vagy málnás rozéfagyit is, melyet akár otthon, házilag is elkészíthetünk, természetesen rozét kortyolgatva.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.