A tengeren túlról – Japán, Kína, India borászata és borai

A tengeren túlról – Japán, Kína, India borászata és borai

Tengeren túlról sorozatunk korábbi részeiben már megismerhettünk pár olyan országot, amelyről talán nem is gondoltuk volna, hogy jelentős a szőlészete, illetve a borászata. Most három olyan országba „utazunk el”, amelyekről végképp nem a borok jutnak eszünkbe, ha a nevüket halljuk, hanem leginkább a kultúrájuk, a látnivalóik vagy a gasztronómiájuk. Tengeren túlról sorozatunk utolsó, befejező részében ismerkedjünk meg Japán, Kína, valamint India borászatával és boraival.

Japán

Japánnal kapcsolatosan egészen biztosan elsőként a sushi, a miso, a ramen, a tempura vagy a yakitori jut eszünkbe, ha ételekről van szó. Ha pedig alkoholos italról, akkor a szaké, amit rizsborként emlegetünk, de esetében korántsem borról van szó, hanem rizs erjesztésével készülő alkoholos italról.

Egészen biztosan nincs a listán egyetlen japán szőlőfajta vagy bor sem, ami természetes, hiszen Japán nem készít hatalmas mennyiségben borokat, és még annak a kevés palackszámnak is csak a csekély része jut el az ázsiai országtól távolabbra. Túlnyomórészt Japán az európai borvidékekről importál borokat, ezen belül is leginkább Franciaországból, de az Újvilág borait is preferálják.

Mivel Japán éghajlata nem a legideálisabb a szőlőtermesztéshez – mondhatni egyáltalán nem alkalmas rá –, nem is találkozunk hatalmas kiterjedésű borvidékekkel. A legismertebb bortermő vidékük Kofu, fajták tekintetében pedig inkább világfajtákat találtunk az országban. Jellemzőek a francia eredetű szőlőfajták, így a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot és a Chardonnay. Természetesen helyi, autochton fajtával is dolgoznak, ez pedig a Koshu, japán legismertebb szőlőfajtája.

Kína

Bár Kínában jelentősebb a szőlőtermő területek nagysága, ezek nagy része elsősorban nem bor-, hanem csemege- és mazsolaszőlő. Kína éghajlata kedvezőbb a szőlőtermesztés szempontjából, hiszen ugyanazon a szélességi fokon fekszik, mint például Kalifornia, és jóval kedvezőbb hőmérsékleti-, csapadék-, valamint napsütés-adottságokkal rendelkezik, mint Japán.

A termőterületek túlnyomórészt Sanghajtól északra, és a fővárostól, Pekingtől délre találhatók, de természetesen az ország hatalmas kiterjedése miatt távolabb is esnek borvidékek. Pontosan a nagy távolságok miatt Kína esetében végképp nehéz általánosítani, hogy milyen is az ország éghajlati vagy talajadottsága a szőlőtermesztéshez, inkább speciálisan, az adott régiót érdemes mindig vizsgálni.

Fajták tekintetében szintén a világfajták, így a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Chardonnay a legjelentősebb. De helyi fajtákkal is dolgoznak természetesen, melyeknek borait azonban gyakran házasítják a nemzetközi fajták boraival.

India

Bár vallási és/vagy társadalmi okokból India lakosságának csak minimális része fogyaszt bort, mégis foglalkoznak mind szőlőtermesztéssel, mind borkészítéssel. India esetében is elmondható, hogy leginkább étkezési csemege- és mazsolaszőlőt termesztenek, a borszőlők kisebb területen fordulnak elő. Leginkább a belső szárazföldi területeken találunk ültetvényeket, és mivel meglehetősen forró, trópusi az ország klímája, nem ritka akár a 600-800 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő ültetvény sem, hogy biztosítani tudják a kicsit hűvösebb időjárási adottságokat a szőlő számára.

India négy fő borvidékén több világfajtával is dolgoznak, például Sauvignon Blanc-nal, Chardonnay-val, Chenin Blanc-nal vagy a kékszőlők közül Cabernet Sauvignon-nal, Cabernet Franc-nal vagy Zinfandel-lel, de készülnek Indiában pezsgők, valamint erősített borok és borpárlatok is.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúlt már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.