Az aperitifnek – vagyis az étkezések előtt felszolgált és fogyasztott italnak – több szempontból is nagyon fontos „küldetése” van, éppen ezért érdemes vele közelebbről is megismerkedni, elsajátítani néhány kiválasztásával, felszolgálásával, és fogyasztásával kapcsolatos szabályt, valamint eloszlatni néhány tévhitet is.

Az aperitif szerepére már a szó eredetéből is következtethetünk, hiszen a latin „aperiere”, vagyis „kinyitni”, „megnyitni” szóból származik. Ez a „nyitás” egyrészt utal arra, hogy az aperitif egyfajta üdvözlőitalként funkcionál, tehát az első benyomás fontosságát szem előtt tartva már csak ezért is érdemes körültekintően megválasztani, hogy mi kerüljön elsőként a pohárba.

Másrészt étvágygerjesztő funkciója is van, hiszen étkezések előtt fogyasztjuk, amely annyit jelent, hogy az aperitif az üres, vagy majdnem teljesen üres gyomorba jutva azonnal „mozgósítja” a gyomornedvek kiválasztását, amely során egyre növekszik az éhségérzet, tehát remekül megalapoz egy jó vacsorát, grillpartit, vagy finom falatokkal kísért baráti összejövetelt.

De mi is kerüljön a pohárba aperitif gyanánt?

Máris fontos eloszlatni a tévhitet, miszerint egy bitang erős pálinkával, vagy más, magas alkoholtartalmú, erős párlattal érdemes nyitni az estét. Gyakran előfordul, hogy egy ilyen „lórúgás” – bár rendkívül éhesek lesznek tőle a vendégek -, a magas alkoholtartalom miatt éhgyomorra fogyasztva sokkal gyorsabban megárt, ráadásul az ízlelőbimbókat is tompítja, zsibbasztja, így az étkezés finom részleteit elfedi.

A legjobb választás egy friss, lendületes, magasabb savtartalmú, és viszonylag alacsonyabb alkoholtartalmú, megfelelő hőmérsékleten szervírozott fehér- vagy rozébort választani, sőt nyugodtan tölthetünk akár egy finom gyöngyözőbort is a poharakba. Az erőteljesebb italokat – pálinkákat, különböző párlatokat -, pedig inkább digestive italként, vagyis az étkezés befejeztével, amolyan emésztést elősegítendő célból kínáljuk vendégeinknek. Ahogy nem tanácsos erőteljesebb italokkal kezdeni, úgy a különböző ízesítésű, tömény koktélokat – főképp a szirupokkal édesített változatokat -, valamint a túlságosan aromás likőröket is inkább halasszuk más alkalomra. Ezek ugyanis inkább eltelítenek, és elmegy az étvágyunk, tehát pontosan ellenkező célt érünk el velük, mint egy remek sav- és alkoholtartalmú aperitiffel.

A legjobb választás tehát egy pohár jól behűtött száraz, vagy félszáraz, élénk savú fehér-, vagy rozébor, így például a Dubicz Borászat kiváló ár-érték arányú, friss, illatos, gyümölcsös borokat tartalmazó kategóriája, a Mátra sorozat tételei, melyek bármely alkalomra tökéletesek. A kerek savú Irsai Olivér, a feszes szerkezetű Kékfrankos Rosé, vagy a gördülékeny, jó ivású Sauvignon Blanc biztosan remek alapot ad az étkezéseknek, de a buborékok által üde és izgalmas ZSIZSI Frizzante gyöngyözőbor is szuper kezdés egy vacsorához, vagy grillpartihoz.

Ha mi vagyunk a vendéglátók, néhány szabályra is fontos odafigyelnünk az aperitif felszolgálásakor. Mindig a vendégek érkezése, és üdvözlése után, az étkezés megkezdése előtt szolgáljuk fel, akár még állva, egymással beszélgetve, de akkor sem késő pohárba tölteni, ha a vendégeinket már asztalhoz ültettük. Soha ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani, vagy nem fogyaszthatnak alkohol tartalmú italokat, számukra is biztosítsunk alkoholmentes frissítőt. Mindig a megfelelő hőmérsékleten szervírozzuk a borokat, és – mivel éhgyomorra fogyasztjuk – mennyiségre nézve elegendő 4-8 centiliternyit tölteni a poharakba. Apró kis üdvözlőfalatkát kínálhatunk az aperitif borhoz, de mindig natúr ízű, és könnyed falatokat válasszunk erre a célra.