A tengeren túlról: Ausztrália borászata és borai

A tengeren túlról: Ausztrália borászata és borai

A tengeren túli borászatokat bemutató sorozatunk első részében Dél-Amerikába utaztunk, és Chilével ismerkedtünk, most pedig szintén egy egyenlítőtől délre található kontinensre látogatunk.

Egy olyan kontinensre, amelyet egyetlen ország „birtokol”, és ahol több tucat borvidéket találunk annak ellenére, hogy a szőlőtermesztéshez leginkább túl forrók a területek. Mégis a világ első tíz bortermelő országába tartozik, jelentős borexporttal.

Ismerjük meg Ausztrália borászatát és borait.

Délre húzódva – A borvidékek elhelyezkedése

Ausztrália borvidékeit leginkább a kontinens déli részein találjuk meg, méghozzá az óceán közelében. Itt érvényesülnek ugyanis azok a hatások, amelyek mind a hőmérsékleti viszonyokra, mind pedig a csapadék mennyiségre nézve kedvezőbbek a szőlőtermesztéshez. Forróság helyett itt leginkább meleg mediterrán, illetve kontinentális klímán teremhetnek az ültetvények. A szárazföld belseje felé is találkozhatunk szőlőterületekkel, de itt öntözést alkalmaznak a hőség és a csapadékhiány okozta szárazság miatt. Ilyen például a Murray folyó vízgyűjtője, ahol Ausztrália „hétköznapi” borait készítik.

A legfontosabb borvidékek

Ausztrália legfontosabb bortermő régiója Dél-Ausztrália, itt helyezkednek el az ország legjelentősebb borvidékei, mint például Adelaide vagy Barossa, ahol a Shiraz szőlőfajta nagyszerűen érzi magát, és komplex, koncentrált, testes vörösborokat ad. Melbourne-től nem messze pedig egy alapvetően hűvösebb régió, Victoria állam található, ahol az enyhébb klímát kedvelő fajták, így például a Pinot Noir is megterem, és ahol alapvetően elegáns, finoman gyümölcsös borokat készítenek. A kontinens legdélebbi pontja egy különálló kis sziget, Tasmania, amely egyben Ausztrália leghűvösebb pontja is, ráadásul a sziget kitett az óceán valamennyi hatásának. A hűvös klíma kedvez a pezsgőkészítésnek, mivel itt mind a Chardonnay, mind a Pinot Noir remek alapborokat ad. A meleg éghajlatú Nyugat-Ausztrália is fontos régiója a kontinensnek, vörösborkészítésben például a Cabernet Sauvignon fajtával jeleskedik. Feltétlenül meg kell említenünk még Új-Dél-Wales-t, és azon belül is a tartomány legjelentősebb borvidékét, a Hunter-völgyet, ahol a Shiraz szőlőfajta mellett a fehér Sémillon a legfontosabb fajta.

Ausztrália „sztárjai”: Shiraz és Chardonnay

Ha Ausztrália legjellemzőbb borstílusait szeretnénk bemutatni, mindenképpen két fő fajtát érdemes megemlíteni, a Shiraz-t – amely a francia Syrah fajtának felel meg –, valamint a Chardonnay-t. A két fajta más és más borokat eredményez Ausztrália különböző régióiban és borvidékein, hiszen rendkívül változatos és eltérő a kontinens klimatikus és talajadottsága. Így a Shiraz a gyümölcsös, könnyedebb stílustól kezdve egészen a sűrűn hömpölygő, aromagazdag, erőteljes stílusig megtalálható, a Chardonnay pedig akár pezsgőalapanyagként, tölgyfahordós érlelés nélküli, gyümölcsös, zamatos borként vagy éppen vajasabb, füstösebb, krémesebb, érlelt nedűként is megjelenik.

További fontos fajták

Ausztrália szinte valamennyi szőlőtermő területe kizárólag világfajtákkal telepített, így őshonos fajtákat nem nagyon találunk a kontinensen. A már említett legfontosabb szőlőfajtákon, tehát Shiraz-on és Chardonnay-n kívül azonban még kiemelhető néhány jellemző fajta, így például a fehér Sémillon, a Sauvignon Blanc, illetve a Rizling. Kékszőlők közül a Shiraz-t a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Pinot Noir követi, de jelen van például a Grenache is, melyet általában Shiraz és Mourvédre fajtákkal házasítanak.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúlt már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.