Nyaralási célpontnak sokan választják Európa „csizmáját”, vagyis Olaszországot, ami nem is csoda, hiszen a tengerparttól kezdve a káprázatos kis- és nagyvárosokon keresztül a kivételes természeti értékekig rengeteg látni- és felfedeznivalót találunk ott. Mindemellett az olasz gasztronómia is parádés Észak-Olaszországtól egészen a legdélebbi pontig, Szicíliáig, és ugyanez vonatkozik az ország borászatára is. Boros nyár sorozatunkban most az Olaszországba utazóknak segítünk néhány tippel, tanáccsal, hogy milyen borrégiókat érdemes felkeresni, és milyen borokat érdemes feltétlenül megkóstolni.

Rendkívül sokszínű szőlészet és borászat

Mivel Olaszország – bátran kijelenthetjük – a világ egyik bornagyhatalma, lehetetlen megismerni egy nyaralás alatt. Viszont olyan sokszínű, hogy a könnyű habzó- és gyöngyözőboroktól, pezsgőktől kezdve a fehérborokon és a kultikus vörösborokon át egészen az édes desszertborokig minden stílusban találunk felejthetetlen tételeket. Azért is sokszínű Olaszország borászata, mivel egyrészt a számos világfajta mellett még mintegy ezer (!) autochton, tehát őshonos szőlőfajta is található az országban, másrészt pedig földrajzi adottságai miatt nagyon változatos talajokon – köztük például vulkanikus talajon – termesztenek szőlőt. Ezért itt csak a legismertebb, legnépszerűbb borrégiók és borstílusok, valamint szőlőfajták bemutatására van lehetőségünk. Ezeket viszont tényleg kár lenne kihagyni!

A könnyű „bubisok” – Prosecco és Franciacorta

Különösen nyaralás alkalmával esik nagyon jól egy-egy jól behűtött „bubis” tétel, amelyből Olaszországban kedvünkre válogathatunk. Az egyik ilyen világhírű ital az eredetmegjelöléssel rendelkező prosecco, melynek a Velence környéki Veneto tartomány az őshazája. De bármerre járjunk is Olaszországban, egyáltalán nem fognak meglepődni, ha kérünk egy prosecco-t! Ez a buborékos ital egyébként a nagyon ismert és menő koktél, az Aperol Spritz alapja is.

Ami pedig a franciáknak a Champagne, a spanyoloknak a Cava, az az olaszoknak a Franciacorta. Ha Milánó környékén, tehát Lombardiában járunk, akkor bizony Olaszország Champagne-jában utazunk. Érdemes tehát megismerkedni Itália palackos erjesztéssel és érleléssel, vagyis méthode traditionnelle eljárással készült pezsgőjét.

A híres olasz vörösek és a szupertoszkánok

Ha Olaszország legjelentősebb és legkiemelkedőbb borrégiójába szeretnénk utazni, akkor nem kérdés, hogy Toscanaba vezet majd utunk. Ha pedig már oda utazunk, feltétlenül ismerkedjünk meg a borrégió eredetvédett vörösboraival, így a Sangiovese fajtára épülő Chianti-val, a Toscana rosso-val, a hosszan érlelhető Brunello di Montalcino-val, vagy akár a Rosso di Montalcino-val is. Ebben a régióban – elsősorban Bogheri környékén – találkozhatunk az ún. szupertoszkán borokkal is, melyek viszont a Sangiovese fajtán túl már akár bordeaux-i fajtákat – így Cabernet Sauvignon-t és Merlot-t – is tartalmaznak, rendkívül nagy érési potenciállal bírnak, szép tölgyfahasználattal dolgozzák ki őket, emellett pedig elegánsak, gyümölcsösek, és testességükhöz „passzolóan” magasabb alkoholtartalmúak.

Piemont – Barolo, Barbaresco és Asti

Piemont borrégió szintén bővelkedik említésre méltó vörösborokkal, de pezsgője is van, így azt sem érdemes kihagyni. Itt a Nebbiolo névre hallgató kékszőlőfajta az, ami Toscana-ban a Sangiovese. Mind a Barolo névre hallgató bor, mind pedig a Barbaresco ebből a fajtából készül. Míg a Barolo-t két évig hordóban, majd egy évig palackban kötelező érlelni, addig a Barbaresco érlelése egy év hordóban, majd egy év palackban. Ha pedig pezsgő nyaralásra vágyunk, itt találjuk a Moscato bianco (Fehér muskotály) fajtát, amelyből jellemzően az ismert édes pezsgőket, az Asti Spumante-t és a Moscato d’Asti-t készítik.

Szicília és az édes marsala

Kétségkívül Szicília leghíresebb bora a marsala névre hallgató desszertbor, amely csakúgy, mint a spanyolok sherry-je, egy alkohollal erősített, édes, magas alkoholtartalmú bor. Mind fehér, mind vörös változatban készítik, és az érlelési ideje, illetve az édességi foka is változó, attól függően, hogy secco, semisecco, vagy sweet kategóriában készítik-e el.

Ne csak igyunk, együnk is!

Az olasz gasztronómia lenyűgöző, és legalább annyira változatos, mint az ország borkultúrája. Így ha ott nyaralunk, feltétlenül kóstoljunk bele a helyi alapanyagokból készült ételekbe. Ne hagyjuk ki a rengeteg verzióban készülő tésztaételeket a spagettitől a lasagne-n át a canelloni-ig, együnk pizzát, rizottót, próbáljuk ki híres zöldséglevesüket, a Minestrone-t, feltétlenül falatozzunk Pármai sonkát – akár a klasszikus sárgadinnye párosítással is. De ott vannak a fantasztikus sajtok is, mint a parmezán vagy a mozzarella, és persze a frissen fogott halakból, tengeri herkentyűkből készült ételek, valamint az édességek, mint a messze földön híres „gelato”, vagyis az olasz fagylalt. És persze egy csésze igazi olasz kávé se maradjon ki a nyaralós napokból!

Jó (boros) nyaralást kívánunk!