A fűszerek világa legalább olyan izgalmas, mint a boroké, ha pedig összepárosítjuk őket, még izgalmasabbá válnak. Az illatos fűszerek csodákra képesek: kiemelik, kiegészítik, harmóniába hozzák ételeink ízvilágát, és nem utolsósorban rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre is. Mivel nagyon sokféle fűszer és felhasználási mód létezik, sokféle bor párosítható hozzájuk. Kalandozzunk kicsit a fűszerek és borok világában.

Konyhakert, balkon, ablakpárkány – Fűszerek mindenhol

Megszámlálhatatlan fűszerféle létezik a világon, és egy részük akár otthon is termeszthető. Legyen az kisebb-nagyobb fűszerkert, füszerágyás, teraszon, erkélyen vagy egyszerűen csak az ablakpárkányon cserepekben nevelgetett fűszernövény, egész évben szüretelhetünk friss fűszereket, no meg természetesen választhatunk hozzájuk borokat is. Azonban a fűszereken kívül az étel elkészítési módját és a többi alapanyagot is mindig tartsunk szem előtt borválasztáskor.

Friss, aromás fűszernövények – Friss, üde fehérborok

A friss, aromás, picit ánizsos ízvilágú fűszernövényeket (például petrezselyem, turbolya, menta, bazsalikom, kapor, menta, koriander) bátran párosíthatjuk aromás, üde fehérborral, így például a friss, illatos, gyümölcsös borainkat tartalmazó Mátra sorozatunk illatában könnyed mezei füveket idéző, gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc-jával. Különösképpen, ha könnyű salátákra, friss sajtokhoz vagy könnyedre hangolt ételekhez használjuk őket, mint például egy citromos, spárgás, friss bazsalikommal készült tészta, vagy egy friss kecskesajtos, uborkás, zöldalmás, mentás kenegetős.

Mediterrán „gyantás” fűszerek – Rozmaring, kakukkfű és társaik

A kicsit „gyantásabb”, fás-fűszeres jellegű mediterrán fűszerek (például rozmaring, kakukkfű, oregánó, zsálya, levendula, majoránna) felhasználása rendkívül széleskörű, így borválasztásnál mindenképpen az adott ételre, annak összetevőire és elkészítési módjára is érdemes fókuszálni. Ha például az olasz konyha paradicsomos alapú, és mediterrán fűszerekkel kiegészített remekeihez (pizza, spagetti, lasagne) párosítunk bort, akkor mindenképpen a tartalmasabb rosék, vagy a könnyű vörösborok háza tájáról válasszunk. Így például borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borai, vagyis 1014 sorozatunk roséja, az 1014 Cabernet Sauvignon Rosé, vagy akár Mátra sorozatunk könnyed vörösbora, a Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée is szuper választás, de ugyanúgy passzolnak ezek a tételek a klasszikus, paprikával fűszerezett ízeinkhez is.

Fűszerkéreg a húsokon? – Jöhetnek a testes fehérek is

Korábban már esett szó arról, hogy melyik hústípushoz milyen bort válasszunk. Talán önkéntelenül inkább vörösbor után nyúlnánk, ha markánsabb, „négylábú” húsok kerülnek a tányérra. Ha pedig a hús kap egy fűszeres „köntöst” is, még evidensebb választásnak tűnik egy karakteres vörösbor. Nem tilos természetesen, de bátran válasszunk akár testesebb fehérbort ezekhez az ételekhez, mint amilyen például a fahordós tónusokat felmutató, Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017 tételünk, amely az egyedi borkülönlegességeinket, a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felvonultató Exkluzív sorozatunk tagja.

A desszertek fűszerei – Szegfűszeg, vanília, szerecsendió és a többiek

Desszertvariácókból körülbelül annyiféle létezik, mint fűszerekből, így ha valahol, itt egészen biztosan „elemeire” szükséges bontani az összetevőket a megfelelő borválasztáshoz. Örök érvényű szabály nem létezik. Ha azonban például egy kicsit édeskés csokoládés desszertet készítünk meggy vagy más, picit fanyarabb gyümölcs kiegészítéssel és szegfűszeg, valamint szerecsendió fűszerezéssel, egy piros gyümölcsös aromájú, fűszeres-édeskés érzetű vörösbor – mint például a Dubicz Kékfrankos-Cabernet Sauvignon – remekül kíséri majd.