Sajnos véget ért a nyár, újra visszaáll minden a régi kerékvágásba. Rövidülnek a szabadban tölthető időszakok, elkezdődik a suli, vele együtt pedig beindulnak a kapkodós, rohanós hétköznapok, amikor későn hazaérve már se kedvünk, se időnk nincs bonyolult vacsorák elkészítéséhez. Pedig szívesen ennénk valami finomat, és innánk hozzá „nyugiban” egy pohár bort. Jó hírünk van: nem csak a bonyolult, drága alapanyagokból, hosszasan készülő ételekhez passzolnak a borok, de bizony akár egyszerű és gyors főzelékhez, krémleveshez, tészta- és egytálételhez is.

(Krém)leveshez bort? – Persze!

Általában levesekhez nem nagyon bontunk bort, pedig miért is ne tehetnénk? Főleg, ha picit sűrűbb krémlevest készítünk. Ezeknek a leveseknek nagy előnye, hogy nagyon kevés alapanyag szükséges hozzájuk. Csupán az adott zöldség (brokkoli, zeller, gomba, cukkini, sütőtök stb.), némi vaj vagy olívaolaj, tejszín és fűszerek, no meg egy szuper botmixer sem árt. Nagyon gyorsan készíthetünk egy finom, tartalmas, meleg, krémes, selymes, ízletes, és nem utolsósorban egészséges krémlevest, hozzá pedig egészen nyugodtan bonthatunk bort is. A zöldségkrémlevesekhez leginkább a finom savú, könnyedebb fehérborok passzolnak, mint például 1014 prémium sorozatunk elegáns Szürkebarát tétele.

Egyszerűek és nagyszerűek! – A főzelékek

Felejtsük el a gyerekkori menzás, „csirizesre” habart borzasztó főzelékeket, és bátran főzzünk minél gyakrabban ezekből a szintén egészséges ételekből minél többet, lehetőleg friss, szezonális zöldségekből. Ilyen például ősszel a karalábé, amelyet „megbolondíthatunk”, picit trendibbé tehetünk egy kis korianderrel, de ha van eltéve pesto formájában vagy a mélyhűtőnkben lefagyasztva egy kis medvehagyma, akkor – hozzáadva például a klasszikus zöldborsófőzelékhez – csodás gourmet vacsorát készíthetünk. A lényeg, hogy bátran kísérletezzünk, és a szokványos ízek helyett picit „turbózzuk” fel a főzelékeket, ha pedig bedobunk hozzá a sütőbe némi reszelt sajttal megpúpozott kenyérszeletet vagy kiflikarikát, és aranyló barnára pirítjuk, készen is van a „feltét”. A főzelékek jó barátai az izgalmas, vibráló, szép savszerkezetű borok, krémességükhöz pedig jól állnak a fahordós érlelés adta lágy, picit vajas, krémes aromák. Ilyen például a legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borokat tartalmazó 1014 sorozatunk fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ja.

A leggyorsabbak – Bulgur és kuszkusz

Ki ne álmodna arról, hogy a főzés csak annyiból álljon, hogy forró vizet zuttyantunk az alapanyagra, és – szinte – már kész is az egészséges vacsora? Ismét jó hírünk van, létezik ilyen étel, méghozzá a bulgur és a kuszkusz. Bár előbbit picivel hosszabb ideig szükséges „áztatni” a forró vízben, utóbbi tényleg pár perc alatt elkészül. Bármelyik mellett döntsünk is, készíthetünk belőle akár egy finom, frissítő és laktató Tabulé salátát, amely igazi ízbomba a friss fűszernövényeknek köszönhetően, és a paradicsom, illetve az olívaolaj-citromlé kombináció kellőképpen frissíti az ételt. Éppen ezért jó savú, aromáiban intenzív, vegetális tónusú bort válasszunk ehhez az ételhez, mint amilyen például Mátra sorozatunk Sauvignon Blanc-ja.

Az örök klasszikus: lazac és rosé

A lazac az a tipikus vacsora, amelyet viccesen mondva tovább tart megvásárolni, mint elkészíteni. Tényleg pár perc alatt készre süthető egy serpenyőben – vigyázzunk, ne süssük túl, és ne felejtsük el fogyasztás előtt picit pihentetni –, és a „körete” is pillanatok alatt összedobható, hiszen semmi másra nincs hozzá szükség, mint egy kis rukkolára és paradicsomra, valamint olívaolajra, sóra, és egy kis málnaecetre. Ha pedig tényleg menő ételt szeretnénk vacsorára, egy kis gránátalmamaggal is megszórhatjuk. Remek párja a lazacnak a rosébor, és mivel nemesebb halról beszélünk, egy elegáns prémium rosé méltó hozzá igazán, mint amilyen 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon Roséja. Ropogós savak, málna, cseresznye, meggy és finom szederillat.

Az egyszerű ételek nehézsúlyú játékosai

Ki ne kívánna meg egy nehéz nap végén egy csodásra sütött steaket, hozzá pedig egy pohár bort? A steak is rendkívül gyorsan elkészül, attól függően, hogy mennyire átsütve szeretjük, 10-20 perc alatt meg is van. Egy dologban azonban ne ismerjünk tréfát, vagyis a hús minőségében! A steak-ekhez jól passzolnak a vörösborok, de bátran bonthatunk hozzájuk egy hordós érlelésű fehérbort is. Például a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felsorakoztató Fríz sorozatunk egyik különlegességét, az elegáns egyensúlyú, néhány hónapos újhordós érlelést kapott Mátra Superior Olaszrizling Barrique tételünket.