Bár a borok nagy részét érdemes pár éven belül elfogyasztani, de egy kisebb részüknek kifejezetten jót tesz a palackos érlelés. Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása, de abban az esetben is körültekintően kell eljárni, ha a „hétköznapibb”, egyszerűbb borokat nem azonnal, hanem egy kicsit később szeretnénk csak elfogyasztani.

Amikor a borász elkészíti a bort, szándéka minden esetben az, hogy az általa a borban megvalósított szín, test, felépítés, ízvilág lehetőleg úgy kerüljön a fogyasztó poharába, hogy a bor szép formáját, állapotát mutassa. Ehhez, azon túl, hogy nagyon fontos például a bor szervírozási hőmérséklete, vagy a pohár mérete, formája, az is nagyon lényeges, hogy vigyázzunk a borra, vagyis, hogy felbontásig megfelelő körülmények között tároljuk.

A legideálisabb tárolóhely a borok számára természetesen egy állandó és optimális hőmérséklettel, valamint megfelelő páratartalommal, szellőzéssel, és fényviszonnyal rendelkező borospince, azonban kevés azoknak a borkedvelőknek a száma, akik ezzel rendelkeznek. Semmi ok azonban az aggodalomra, ha nem áll rendelkezésünkre borospince, csak néhány fő szempontot kell figyelembe venni, és feltétlenül betartani a borok elhelyezésével kapcsolatosan, hogy hosszabb tárolásra szánt borainkat szép formájukban megőrizzük.

A bornak két nagy ellensége van, a szélsőséges hőmérsékletek, és ezzel együtt a hőmérsékletingadozás, valamint a fény (elsősorban a napfény). Ezeknek tehát semmiképpen ne tegyük ki borainkat. Egy lakásban általában nem állandó a hőmérséklet, és a legkevésbé sem biztosítható a bor tárolásához megfelelő állandó 7-15 Celsiusfok, de esetleg találhatunk otthonunkban is olyan pontot – melléképületet, külön helyiséget -, ahol hűvösebb van, és nem éri erős fényhatás a borokat. Rövidebb idejű tárolásra szánt borok esetében az ilyen helyiség is megfelelő lehet, de ha ritkaságokat, illetve hosszú idejű érlelésre szánt borokat szeretnénk elhelyezni, érdemesebb beruházni például egy borhűtőbe, de akár bortrezorok is bérelhetők ilyen célra.

Az optimálisnál alacsonyabb hőmérséklet általában nem tesz kárt a borban – kivétel ez alól, ha a bor megfagy -, viszont az optimálisnál melegebb hőmérséklet már elindít olyan folyamatokat, amelyek a bor minőségére kedvezőtlen irányba hatnak. A legveszélyeztetettebb tételek a magasabb hőmérséklet szempontjából a pezsgők, az alacsonyabb alkoholtartalmú, reduktív eljárással készült könnyű fehérborok, a rozék, valamint az újborok. Ezeknek a tételeknek azonban nem is az a „küldetése”, hogy hosszú ideig tároljuk őket, hogy sokáig érlelődjenek, fejlődjenek, formálódjanak a palackban, hiszen rövid időn belüli elfogyasztásra készülnek.

Fontos szempont még a helyiség, illetve pince páratartalma is, hiszen száraz levegőn kiszáradhat a parafadugó, és az oxigén beférkőzik az összeszáradó rostok között a palackokba, felgyorsítva a bor fejlődését, érését, és idő előtti hanyatlását.

Védeni kell a palackokat lehetőség szerint a mozgástól, rezgésektől is. Természetesen ez a kritérium is azokra a tételekre vonatkozik, melyeket hosszú idejű tárolásra szánunk. Emiatt kevésbé alkalmas a hagyományos hűtőszekrény erre a célra, a professzionális borhűtők esetében azonban már akár teljes rezgésmentesség is biztosítható, mint ahogyan megfelelő páratartalom is. A borok tárolásakor fontos még a borospalackok helyzete is. Általában fektetve tároljuk a borokat, hiszen így a parafadugó folyamatosan érintkezik a borral, és nem tud kiszáradni.

Lényeges szempont még, hogy a borospalackokat – akár könnyű, gyors fogyasztásra szánt borokról, akár hosszas érlelésre szánt tételekről van szó – minden esetben védjük az erőteljes fényhatástól, elsősorban a napfénytől és az ibolyán túli sugárzástól, hiszen ezek a tényezők felgyorsítják az oxidálódási folyamatokat a borban. Nem véletlen, hogy egyes tételeket sötét színű palackba töltenek, ezzel is védve a bort a káros fényhatásoktól.

Hogy mennyi ideig tároljunk, érleljünk – egyáltalán tartogassunk-e még – tovább egy bort, nagyon sok körülmény együttes vizsgálatával dönthető el, ezeket mindig érdemes mérlegelni, hogy féltve őrzött borunkat a legszebb állapotában fogyaszthassuk el.