A talajjal foglalkozó írásunkban már érintettük a mátrai borvidék változatosságát. Ez a sokrétűség a borokra is vonatkozik. 

975 évvel ezelőtt…

Pontosan 1042-ből van az első írásos emléke a Mátrai borvidéknek. Az Aba Sámuel által alapított bencés kolostorhoz királyi adományozású szőlőbirtok is tartozott, ezt az alapító oklevél szövege tartalmazza. Tehát 975 éves bizonyítékok vannak a magyar borkultúra mátrai kibontakozására. Ez a hosszú idő bár tiszteletet parancsol, de nem lehet csupán a hagyományokból megélni. Sajnos a XX. századi szocialista gazdálkodás több, mint 40 éve szétzilálta a borágazatot is, ez idő alatt a Mátrai Borvidék megszűnt önállóan létezni. A borkombinátok idején a független Mátrai Borvidéket eltörölték és csak az Egri Borvidék részeként létezhetett. A rendszerváltáskor az állami tulajdonból a magántulajdonba átkerült birtokokon az 1990-es években megindulhatott a komoly munka.

Gyümölcsös, illatos, könnyed…

A borvidéki termékleírásban főleg a könnyedebb vonalat emelik ki, erre épült a kampány is (2010-ben) a „gyümölcsös, illatos, könnyed” jelszavakra: „A Mátrai borvidék ismertsége a fogyasztók körében nagy, amit elsősorban a könnyedebb, gyümölcsös, illetve illatos, muskotályos borokkal alapozott meg.” (Forrás: boraszat.kormany.hu)

Azonban mára már ennél sokkal több arcát tudja a borvidék megmutatni, akár testesebb fehérborokról, akár komoly vörösborokról van szó.

A mátrai borvidék változatos borokban

Az alap

Olaszrizling. Nem is olyan régen mennyiségében még magasan vezetett a fehérszőlők között. Ám a trónkövetelő Bianca szőlő az élre ugrott, ennek ellenére az olaszrizling a minőségi borok között még mindig az élen van. Nagyon jól alkalmazkodik a fajta a különböző termelési feltételekhez, bár a déli lejtőket jobban kedveli. Kiválóan alkalmas arra, hogy egy termőhely jellegzetességeit megjelenítse borban. Pincészetünk is hisz a fajtában, ezért is fordulhat elő, hogy reduktív alapbort és a különleges minőségű hordóban érlelt Fríz Olaszrizling Barrique tételt is készítünk belőle.

Illatosan buborékos

Természetesen a gyümölcsös, illatos, könnyed hívószavaknak megfelelő borokat is tud a vidék az illatos muscat lunelből, más néven sárga muskotályból. Az ebből készült Zsizsi 2016 Frizzante borunk jól belesimul ebbe a képbe. A friss és intenzív gyümölcsáradatot a buborékok még jobban helyzetbe hozzák.

A nagy fehérbor

Úgy véljük, hogy az említett könnyed és gyümölcsösnél összetettebb a kép, mivel az éghajlati és talajtani adottságok a nagy fehérborok előállítását is lehetővé teszik. Példaként a borászatunk immár 9 éves borát említjük, mely a Fríz borcsaládba tartozik. Ez a Fríz Hárslevelű 2008-as félszáraz Dubicz bor magán viseli a nagy és összetett borok minden jegyét. Nagy test, jó savak, potenciál, tényleg egy igazi intenzív és komplex élmény.

A régi ismerős

Itt van a Pinot Gris, vagy ismerősebb nevén a Szürkebarát. Ebben a fajtában van potenciál és mindent tud, hiszen ha kell halványzöld reduktív, de tudja az aranysárga késői szüret műfaját is. A héjában lévő színanyag révén előfordul, hogy rozés árnyalatú bort is készítenek belőle. Szinte bármilyen talajon megterem, ám különösen jól érzi magát a vulkanikus jellegűeken. Az 1014 Szürkebarát 2016 prémium kategóriás borunk, a herbáriumos, citrusos zamatával, masszívabb testével igazán sokoldalúan felhasználható a gasztronómiában is.

Könnyű vörösben

A kékfrankos hazánk egyik leggyakoribb kékszőlője, jó savgerinccel, a Mátrában is otthonra talált. A nagy világutazó cabernet franc a rafinált fűszerességével szintén jól érzi magát nálunk. Pincészetünknél egy könnyed frigyre is léptek három esztendeje, a Kékfrankos- Cabernet Franc Cuveé 2014-es házasításban. Egy jó ivású mindennapok vörösbora lett a végeredmény. A potenciál, lehetőség olyannyira benne van a borvidékben, hogy akár nagy vörös bor készítésére is alkalmas jó évjáratban.

A múlt kötelez

Folytathatnánk még a sort, de ez az öt példa is bőven elegendő, hogy megfelelően szemléltetni tudjuk, hogy mire képes a Mátra. Változatosságban tehát nincs hiány, a Mátra mindenre képes és rajtunk múlik, hogy ezt megismerjék a borfogyasztók szélesebb rétegei. A mátrai borászatok következetes és kitartó munkájával ígéretes jövő előtt áll ez a borvidék, a múltunk, hagyományaink is erre köteleznek.