A cuvée-k világa – Milyen a jó házasítás?

A cuvée-k világa – Milyen a jó házasítás?

Amikor a borok világában kalandozunk, gyakran találkozunk a „házasítás” kifejezéssel vagy annak francia „cuvée” – magyar szóhasználattal „küvé” – változatával. Mindkettő ugyanannak a tevékenységnek az eredményét takarja, vagyis különböző szőlőfajták – esetleg évjáratok, dűlők – borainak szakszerű keverését.

A cél nem más, minthogy a házasítás során egy még izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény.

A házasítások során a legfontosabb szempont a harmónia elérése, vagyis, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, egymás kedvező tulajdonságait kiemeljék. Nem azért készítenek tehát cuvée-t, hogy a rossz bort a jó borral ’feljavítsák”, annak esetleges hibáit enyhítsék vagy eltakarják egy jó vagy jobb bor hozzáadásával. Azért sem érdemes ilyesmivel próbálkozni, mert a jó bor rossz minőségű borral történő „vegyítése” során a gyenge minőségű borból már biztosan nem lesz jó, viszont a jó minőségű bort is gyengítik, elrontják ezzel az eljárással. A különböző borok szakszerű házasítása nagy körültekintést és tudást igényel, hiszen ismerni kell az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni.

Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a legnagyobb arányban a borban lévő szőlőfajta neve szerepel a sorban legelöl, majd őt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk csökkenő sorrendjében. A házasítással tehát egyrészt új, komplexebb ízvilágot hoznak létre a borászok, másrészt tökéletesítik például a színt, a savak és/vagy a tannin mennyiségét és minőségét, az alkoholtartalmat, a testet, a felépítést, illetve a zamatokat. Azért is fontos ez, mert ezáltal a bor akár sokkal tovább érlelhető, eltartható, és szebb érést is produkálhat. Nemcsak több szőlőfajtát, de akár egy fajtán belül reduktív és hordós érlelésű tételeket is házasíthatnak, így a friss, gyümölcsös, elsődleges, úgynevezett primer aromák találkozhatnak a hordós érlelésű tételek teltségével és érettebb zamataival.

A Dubicz házasítások – Dubicz Sziget sorozat

Borászatunk is készít házasításokat, fehér-, rosé- és vörösborból is. Legújabb sorozatunk, a Dubicz Sziget sorozat – mely a 2018-as Sziget fesztiválok (VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál)  hivatalos borait tartalmazza – mindhárom tétele házasítás.

- A Sziget Rosé 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült, illatában a finom szeder és a ropogós savak ötvözete jelenik meg, ízében cseresznyét és piros bogyós gyümölcsöket vonultat fel. Egy remek cuvée, mely segít szerelembe esni a roséval.

- A Sziget White-ban a Sauvignon Blanc (40%) könnyed mezei füvekre jellemző illata és a Muscat Ottonelre (20%) jellemző egzotikus gyümölcsök ízvilága remekül összhangban áll a Szürkebarát  (20%) citrusosságával és a Chardonnay (20%) ízének hosszú lecsengésével. Minden egyes korty tökéletes társa nemcsak egy fesztivál, de akár egy grillezéssel egybekötött kerti parti hangulatnak is.

- Még a mozgalmas és vidám fesztiválokon is vannak pillanatok, beszélgetések, alkalmak, mikor egy kicsit „komolyabbra” vágyunk. Általában ilyenkor választunk egy szép vörösbort. A Sziget Red egy remek alap vörös cuvée ezekhez a pillanatokhoz. 60% Kékfrankos és 40% Cabernet Franc fajtából készült tökéletes házasítás, amely többhetes héjon erjesztés eredményeként érte el közepes rubin színét, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatát és élénk savérzetét. Könnyed vörösbor, karakteres jegyekkel fűszerezve.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.