Bár nem halálos (szerencsére), és viszonylag kevés embert érint, azért elég kellemetlen tünetekkel járhat a borallergia. Te sem hallottál még róla? Akkor hadd segítsünk tisztázni néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

A bor mértékkel fogyasztva még jót is tehet az egészségnek, de vannak, akik ezt nem élvezhetik – ők a borallergiások. Egyáltalán van ilyen? Lehet valaki konkrétan a borra allergiás? Mi okozhatja, mik a tünetek, és mit lehet tenni borallergia esetén? Megpróbáljuk gyorsan megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.

4 kérdés, 4 válasz a borallergiáról

      1.Mi az a borallergia, létezik egyáltalán ilyen?

Lehet valaki allergiás az alkoholra, de kimondottan a borra is, ők a borallergiások. Hogy létezik-e ilyen egyáltalán, nos, azt kell mondanunk, hogy létezik, de elég ritka: az emberek 8-10 százaléka borallergiás, más becslések szerint a világon legalább félmilliárd ember.

Tudtad? Egy tanulmány szerint nőknél kétszer valószínűbb a borallergia, mint a férfiaknál.

     2. Mi okoz borallergiát?

A bor számos összetevője kiválthat allergiás reakciót, például a szulfitok, a hisztamin, vagy a tannin, de lehet valaki allergiás a szőlőre vagy a borkészítés során fermentálódó élesztőre, esetleg az italban jelenlévő etanolra is.

Milyen tünetek utalhatnak borallergiára?

Árulkodó jel lehet a bepirosodó szem, az orrdugulás, a nehézzé váló légzés, a köhögés-tüsszögés, de akár fejfájás, hasmenés, hányinger vagy hányás is lehet annak tünete, hogy valaki allergiás a borra.

Mivel könnyű összetéveszteni más allergiával, megfázással vagy akár egy szintén kellemetlen másnapossággal, gyakran évekig ki sem derül a borallergia.

      3. Hogyan derülhet ki, és mit lehet tenni, ha allergiás vagy a borra?

Egy alapos kivizsgálás során „véletlenül” fény derülhet rá, vagy ha gyanúsnak érzed, hogy esetleg borallergiás lehetsz, és az orvosod továbbküld néhány vizsgálatra, akkor azért elég gyorsan lehet biztosat tudni.

De van egy egyszerű teszt, amit Te is elvégezhetsz otthon: ha fájó szívvel ugyan, de a következő baráti iszogatáson a kedvenc Dubicz borod helyett valami mást kortyolgatsz, és sem aznap, sem másnap nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek, akkor sajnos valószínű, hogy borallergia áll a háttérben. Ebben az esetben azért azt javasoljuk, keresd fel inkább a háziorvosodat, és kérd ki a véleményét, tanácsát, mielőtt az öndiagnosztizálást követően örökre lemondanál a borozás élményéről – könnyen lehet, hogy mégis tévedtél, vagy van megoldás!

Van-e hasonló érzékenység? A hisztamin intoleranciáról dióhéjban

A hisztamin egy természetes anyag, amely a szervezetünkben termelődik, de vannak hisztaminban gazdag élelmiszerek is, mint például a sajtok vagy a vörösbor. Ha a szervezet nem tudja hatékonyan lebontani ezt az anyagot, allergiás rohamok jöhetnek, ami hányással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, fejfájással járhat, de kiütések, viszketés is jelentkezhet. Szerencsére van megoldás: hisztamin intolerancia gyanújával érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. Elvégeznek egy vérvizsgálatot, ami kimutatja, ha a hisztamint bontó enzimből kevesebb van jelen a szervezetben. A problémát megoldhatja, ha a megfelelő étrend mellett ezt az enzimet tabletta formájában kezded el szedni.