Ha vigyázol a nyári alakodra, érdekelni fog, mennyi kalória lehet a kedvenc borodban, pezsgődben, illetve, hogy mit érdemes választani, ha a súlycsökkentés a cél.

A borbarátoknak a nyári estékhez is hozzátartozik egy-egy pohár bor, vagy egy-két fröccs elfogyasztása. De a frissítő ital, a kellemes íz és a szuper hangulat mellé adódik a kérdés: mennyire alakbarát szokás ez valójában? Belefér-e a diétába egy kis borozás, és ha igen, mit érdemes a poharunkba tölteni? Lássuk hát, mennyi az annyi, vagyis mennyi kalóriát tartalmaznak a borok.

Melyik borban mennyi kalória van?

Egy pohár, vagyis 1.5 dl borban körülbelül 122 kalória van. Ha vörösboros vagy, decinként 70-75 kalóriával kalkulálhatsz, fehérbor esetén 65-70 kalóriával, a száraz pezsgő decijében pedig mindössze 65 kalória van.

Az alkohol- és cukortartalom hatása a bor kalóriatartalmára

A kalóriatartalmat a cukor- és az alkoholtartalom mértéke határozza meg. Érdemes mindig megnézni, mennyi az alkoholtartalma annak a bornak, amit kortyolgatsz, ugyanis a magasabb százalék magasabb kalóriatartalmat is jelent. Egy 9%-os fehérborban csak 48 kalória található, de egy 10 százalékosban már 54, egy 11 százalékosban 59, egy 12 százalékosban 61, egy 13 százalékosban 68, míg egy 16 százalékos borban már 85 kalória van. Ami a cukortartalmat illeti, ha édes bort iszol, a fenti kalóriaértékekhez 30-at adj hozzá, tehát egy 12 százalékos bornál 61-el kell számolnod, ha száraz, és 91-el, ha édes bort kortyolgatsz.

A bor hatása az alakunkra

Természetesen a minőségi borok, mértékkel fogyasztva nem hatnak rombolóan a nyári bikiniformára. De aki minden este mértéktelenül iszik össze mindenfélét, annak nem árt felkészülnie a kockázatokra és mellékhatásokra. A másnap azon túl, hogy ilyenkor nem szép látvány az ember, azért is kellemetlen, mert nincs igazán kedvünk semmihez. Fáradtak vagyunk, nagyon keveset mozgunk, és a táplálkozásunk is megváltozhat: nyilván nem a friss zöldséget és a sovány húst kívánjuk ilyenkor, hanem a pizzát és a fagyit. Ha pedig ez tartósan így marad, ne csodálkozzunk, ha nem jön fel a tavaly még tökéletes fürdőruha.

Az alkohol étvágynövelő hatását már biztosan nem kell bemutatnunk, de hosszabb távon korántsem ez a legrosszabb hatása a szervezetünkre. Ha túlzásba visszük a borozást, az emésztőrendszer egyensúlya felborulhat, és lelassulhat az anyagcserénk, ami szintén zsírpárnákhoz vezethet.

A diéta és a bor viszont szerencsére nem összeegyeztethetetlen fogalmak. Ide kattintva elolvashatod, milyen egyszerű alapszabályokat érdemes betartani, ha egyszerre élveznéd a kedvenc italodat és a nyár örömeit, súlygyarapodás nélkül.

Fogyás fehérborral: mítosz vagy tuti fogyitipp?

Talán te is hallottad már, hogy a fehérbor segíthet a súlycsökkentésben, és ez tényleg igaz. Mivel a száraz pezsgő mellett ebben van a legkevesebb kalória, minőségi fehérbort fogyasztva (és persze, mértékkel) tényleg megtapasztalhatod, hogy szépen folytatódik a fogyás. Ezért valószínűleg a fehérborban lévő antioxidánsoknak lehetünk hálásak, amelyek segíthetnek a koleszterinszintet egészséges értékeken tartani, és a szabadgyökök elleni védekezésben is kiváló partnereink.

De azt hadd emeljük ki gyorsan, hogy a fehérbor fogyasztása önmagában nem csodaszer, nem leszel tőle máról holnapra egy kilóval könnyebb. Sőt, ha minden nap töltesz magadnak belőle egy-két pohárral, hetente akár 1000 kalóriával is többet vihetsz be a szervezetedbe.

Ezt érdemes az étrendedben egy-két kisebb átalakítással ellensúlyozni. A nasikat például inkább felejtsd el, mert rengeteg pluszkalóriát jelentenek, leállni velük pedig majdnem hogy képtelenség. De ha a délutáni gyümölcsadagodat lefelezed és lemondasz az étcsokidról, simán beleférhet a borozás. Ha még nem tudod, mit tölts a poharadba, kóstold meg borászatunk legfinomabb fehérborait!