6 tanács, hogyan hűtsd le a bort gyorsan, ha nincs rá több órád

6 tanács, hogyan hűtsd le a bort gyorsan, ha nincs rá több órád

Egy hosszú munkanap után váratlanul beesnek a barátaid, egy-két rokon vagy épp csak te lazítanál egy üveg jó bor társaságában, de nem volt behűtve semmi, több órád pedig nincs kivárni, hogy a hűtőben megfelelő hőmérsékletűre hűljön az ital … Ismerős helyzet, ugye? Eláruljuk, mi segíthet ilyenkor!

Aggodalomra semmi ok, mert van néhány nagyon gyors és tényleg működő megoldás arra, hogy igazán rövid idő alatt lehűtsd a bort pont olyan hőmérsékletűre, amilyennek lennie kell.

1. Használd a jó öreg fagyasztót

Elsőre nem találjuk fel a spanyol viaszt, az majd ráér később. De tényleg az egyik legjobb, legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ez: egy fagyasztó, amiben van némi hely egy üveg bor számára. Azért legyél nagyon óvatos, túl sokáig ugyanis nem ajánlatos bent tartani, különösen habzóbor esetén, mert félő, hogy felrobban az üveg. 45 -60 perc alatt tökéletes hőmérsékletű lesz!

2. Vizes törülközővel még gyorsabb

Ahogy írtuk, egy üveg bor a fagyasztóban maximum egy óra alatt hűl le fogyasztható hőmérsékletűre. Ha sokallod és szeretnéd ezt az időt akár 20-30 percre is lefelezni, akkor egy kis törülközőt nedvesíts be – természetesen hideg vízzel – csavard körbe ezzel a törülközővel az üveget és úgy tedd be a mélyhűtőbe.

3. Gondolkozz kisebb adagokban

Ha nincs sok időd vagy türelmetlen vagy, ahelyett, hogy gyorsan egy egész üveget szeretnél lehűteni, dekantálás után kiöntve egy-egy poharat rakj csak be a hűtőbe, vagy ami még jobb, a mélyhűtőbe. És akkor tényleg csak pár percet kell várnod arra, hogy elfogyaszd a jól megérdemelt italodat.

4. Borhűtés gyorsan sóval és jéggel

Ehhez szükséged lesz:

  • jégre,
  • hideg vízre,
  • egy vödörre (ami a legjobb, ha fémből készült)
  • és sóra.

A vödörbe önts jeget, arra vizet, majd jó pár marék sót szórj bele, ezután pedig keverd össze az egészet jó alaposan, hogy a só elkeveredjen a vízben. Tedd bele a boros üveget bontatlanul a mixbe, és hamarosan működik is a trükk. Kicsit több, mint fél óra alatt alaposan lehűti a sós víz az italt, aminek köszönhetően órákat spórolhatsz, mivel a hűtőben sokkal később lenne tökéletes hőmérsékletű. A só miatt ugyanis gyorsabban hűl le a víz, anélkül, hogy jegessé válna, és az üveg sokkal gyorsabban tudja felvenni a hideg, sós víz hőmérsékletét.

5. Műanyag jégkocka

A hagyományos jégkockával ellentétben a műanyag jégkockánál nem kell félni, hogy felvizezi a bort, így nyugodtan belerakhatod a poharadba a lehűtött kockákat és pár perc után kellemesen hűvös lesz az italod. Arról nem is beszélve, milyen jól fognak mutatni a színes kockák a poharadban!

6. Szerezz be egy borhűtőt

Egy ilyen borhűtővel nem csak igazán profinak fogsz tűnni, ráadásul a vendégeid is garantáltan a csodájára fognak járni, de ezzel is akár fél órára lerövidítheted a hűtési időt. Arról nem is beszélve, hogy egy bormániás számára gyakorlatilag egy borhűtő alapdarab kell, hogy legyen.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.