Egy borkóstoló elég klassz terep ahhoz, hogy jól érezd magad, de ennek érdekében nem árt, ha ismersz és betartasz néhány alapszabályt. Így biztosan nem megy tönkre a ruhád, sem az estéd, és még a másnap sem lesz kellemetlen.

Ha most gyorsan végig gondolod, szinte nincs is olyan barátod, aki nemet mondana, ha egy borkóstoló lenne az esti program, ugye? Nem is csoda, hiszen a borkóstolók elegáns, mégis nagyon kellemes rendezvények, ahol ráadásul a legtöbb esetben isteni borok kerülnek a poharakba. És ha már alkalom, add meg a módját! Hogy még járatosabbnak tűnj a borkóstolók világában, illetve, hogy sem az öltözéked, sem a másnapod ne bánja a dolgot, érdemes betartani néhány alapszabályt, például az alábbiakat.

5 jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha borkóstolóra mész

1. Mit viselj? Ha olyan helyre mész bort kóstolni, ahol van dress code, akkor egyértelmű, hogy azt érdemes követned. Ha nincs az öltözékre vonatkozó előírás vagy javaslat, akkor öltözz inkább sötét színekbe (ha esetleg rád löttyen egy kis vörösbor, a legszebb fehér ruhádért nagy kár lenne). A cipőd legyen kényelmes, a ruhád ujja és a hajad (ha hosszú) ne lógjon bele a borba. És jó, ha van nálad egy táska, amibe belefér a jegyzetfüzeted, tableted, okostelefonod, mert a kezedet valószínűleg arra használod majd, hogy a poharadat tartsd, na meg, hogy kezet fogj a borásszal.

2. A szín és az illat – Amikor a kezedben tartod a borodat, első lépésként vedd jól szemügyre. Milyen a színe, mennyire tiszta, téged mire emlékeztet? Ne félj, nincs rossz válasz! Nyugodtan nézd meg közelebbről is, aztán finoman pörgesd meg a bort a pohárban: úgy csináld, mintha O betűket akarnál leírni. Így felszabadíthatod a borban rejlő aromákat, és ezután érdemes beleszagolnod az italodba. Mit érzel? Gyümölcsös vagy inkább fás jegyeket? Nyugodtan mondd el a többieknek is, biztosan ők is megosztják a csoporttal, milyennek érzik az adott bort.

3. Hogyan kóstolj? Kortyolj bele az italodba, majd hagyd, hogy a szádon belül mindenhová jusson belőle. Erre egy szuper módszer, ha öblögetsz is a borral. Majd jön a nem túl szép és finom mozzanat, a köpés. Sokan ódzkodnak tőle, de ha egy este során 10-15 bort is megkóstolsz, nem érdemes mindegyik pohárral felhajtani, hiszen akkor mire emlékeznél másnap? Az viszont beválhat, ha végig jegyzetelsz, aztán abból kérsz egy pohárral, amelyik a legjobban ízlett.

4. Ha iszol, egyél is. Régi bölcsesség, de tényleg nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha vacsora nem is kíséri a borkóstolót, az alkohol mellé legalább némi borkorcsolyát fogyassz. Így biztos, hogy a remek este után másnap is minden rendben lesz.

5. Adj teret másoknak is (hadd kérdezzenek, beszélgessenek ők is a borásszal). És bár a borok világa komoly érdeklődést ébreszthet benned, ami részletekbe menő felkészüléssel párosulhat, azért a lényeget ne feledd: azért jöttél, hogy finom borokat kóstolj, és jól érezd magad. Ezt különleges kikapcsolódást nyújtó esemény keretében tennéd meg? Akkor válogass bátran borkóstoló programjaink közül!