Boros nyár – Ausztria

Boros nyár – Ausztria

Bár nyaralás alkalmával előszeretettel utazunk olyan helyekre, ahol tengerpartokon hűsölhetünk, de az olyan országokat sem érdemes kihagyni a nyári tervezgetésből, amelyeknek nincs ugyan tengerpartja, viszont természeti értékei nagyon változatos lehetőségeket kínálnak akár sportosabb, aktívabb kikapcsolódáshoz, akár „lazulósabb”, kulináris, boros élményekhez is.

Boros nyár sorozatunkban most az Ausztriába utazóknak segítünk néhány tippel, tanáccsal, hogy milyen borrégiókat érdemes felkeresniük, és milyen borokat érdemes feltétlenül megkóstolniuk.

Változatos tájak, változatos borvidékek

Ausztria rendkívül változatos ország, legyen szó hegyi túrákról, bortúrákról, kerékpáros kalandokról, vízparti pihenésről, a nyaralás rengeteg formája elérhető ott. Forró nyári napokon menedéket találunk a magas hegycsúcsokon akár egy gleccsertúra keretében, de a kristálytiszta hegyi tavak, vízesések is felfrissülést nyújtanak. Ausztria Európa egyik természetes vizekben leggazdagabb országa, elég csak a Fertő-tóra, a Wörthi-tóra, a Dunára vagy a Bodeni-tóra gondolnunk. Ezen kívül rengeteg világörökség, nemzeti park, és sok-sok látnivaló várja a turistákat, no meg persze a lényeg: nagyon sok festői szépségű borvidék.

A fő szőlőtermő régiók

Egy ilyen változatos földrajzi adottságokkal rendelkező országban a különböző borrégiók adottságai is nagyon eltérőek. Ausztria szőlő és bor szempontjából négy fő részre osztható: Alsó-Ausztria, Burgenland, Stájerország és maga a főváros, Bécs. Így bármelyik régióban járunk, biztosan csodálatos borvidékeken kalandozhatunk, és finom borokat kóstolhatunk.

Alsó-Ausztria – Wachau, Kremstal, Kamptal, a Duna-vidék és társaik

Ez a borrégió meglehetősen nagy kiterjedésű, és nyolc további területre oszlik, úgymint Wachau, Kremstal, Kamptal, Wagram (korábbi nevén Donauland, vagyis Duna-vidék), Traisental, Carnuntum, Weinviertel, valamint a Thermenregion. Ezeken a részeken leginkább fehérborokat kóstolhatunk, elsősorban zöldveltelinit, valamint Rajnai rizlinget. Wachau nemzetközi szinten is a legelismertebb közülük, így, ha ott járunk, mindenképpen iktassunk be egy bortúrát, már csak azért is, mert az itt termő borok egy nagyon szigorú szabályozás szerint készülnek. Ez alapján kóstolhatunk Steinfeder, Federspiel és Smaragd megjelölésű borokat. Közülük a Steinfeder borok a legkönnyedebbek, a Smaragd borok pedig a legmagasabb fokozatúak. Wachau tőszomszédságában Kremstal és Kamptal is kiváló minőségű borokat terem. Ráadásként azért is érdemes erre a tájra utazni, mert csodás élmény a hatalmas löszteraszok látványa is.

Burgenland

Burgenland szintén több borvidékre oszlik, közülük talán a leglátogatottabb – főként nyaralás alkalmával – a Neusiedlersee, vagyis a Fertő-tavi, illetve a Neusiedlersee-Hügelland (Fertő-tó-Dombvidék) névre hallgató borvidék. A ruszti aszú fogalom ebben a térségben, így mindenképpen kóstoljuk meg ezt az eredetvédett, természetes maradékcukor tartalmától édes bort. Emellett kiváló vörösborokat, leginkább Kékfrankosokat (Blaufränkisch) és Zweigelteket is kóstolhatunk. Dél, vagyis Mittelburgenland (Közép-Burgenland) felé haladva pedig már szinte egyeduralkodóként a finom, fűszeres Kékfrankosok dominálnak. Südburgenland (Dél-Burgenland) határmenti része is kiváló bortúrákra ad lehetőséget, hiszen a tájegység mikroklímája és ásványos talaja karakteres, csak erre a vidékre jellemző borokat ad. Találunk itt remek olaszrizlingeket (Welschriesling), de a magas mineralitásnak köszönhetően nagyon szép kékfrankosokat is, sőt, még egy igazi érdekességet, a direkttermő fajtákból készült „kultitalt”, az Uhudlert, amely kizárólag itt készül. Frissítésként tehát érdemes egy jól behűtött Uhudler Frizzantéra benevezni.

Stájerország

Szinte már mediterrán éghajlatú Ausztria ezen része – nevezik osztrák Toscana-nak is –, de mivel a szőlőterületek magasabban fekszenek, az Alpok hatására ott enyhébb a hőmérséklet. Szinte csak fehérborokat kóstolhatunk ebben a régióban, például nagyon szép olaszrizlingeket, Chardonnay-kat (helyi nevén Morillon) és Sauvignon Blanc-okat. Weststeiermark-ban, vagyis Nyugat-Stájerországban pedig keressük a Blauer Wildbacher kékszőlő fajtából készült Schilcher bort, amely egy nagyon finom, gyümölcsös, a rozébornál kicsit sötétebb, testesebb bor. Ezen kívül Stájerország gyönyörű borutakkal is rendelkezik, így érdemes akár kerékpárral is bejárni a régiót.

Bécs

Bécsbe leginkább a csodás műemlékek, múzeumok és kávéházak miatt indulnak el a turisták, de érdemes Bécs szőlő- és borkultúráját is megismerni, hiszen itt nem csupán látványosságként telepítenek szőlőt, valódi ültetvényeket találunk a városban és környékén. Helyi jellegzetesség a minimum három szőlőfajtából álló bécsi fehér házasítás, a Gemischter Satz, amely egy tradicionális borstílus. Lényege, hogy a szőlőt vegyes telepítésű ültetvényekről szüretelik, sőt, együtt is dolgozzák fel őket. Ne hagyjuk ki, ha a fővárosban járunk!

Ne csak igyunk, együnk is!

Amennyire a borászat, úgy a gasztronómia is nagyon változatos Ausztriában. Amit semmiképpen ne hagyjunk ki itt, azok az osztrák „klasszikusok”, mint például a nagyon fiatal borjúból készült Wiener Schnitzel a tipikus osztrák burgonyasalátával, a puha, omlós, finom Tafelspitz, vagyis a marhahúsból készülő tányérhús, az alpesi legelőkön „születő” hegyi sajtok, a tökmagból készült olajak és „kencék”, vagy az olyan édességek, mint a különleges csokoládécsoda, a Sacher-torta és a Linzi torta.

Jó (boros) nyaralást kívánunk!

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.