Négy íncsiklandó őszi finomság következik, amelyekben a közös, hogy alap hozzávalójuk a bor.

Ősszel minden a szőlőről és a borról szól, szóval ha eddig nem tetted, itt a legfőbb ideje, hogy a sütés-főzésbe is becsempészd kedvenc nedűidet! Ehhez adunk most egy kis inspirációt.

Fehérboros narancsleves

Hozzávalók:

- bő fél liter frissen facsart narancslé
- 3.5 dl víz
- 2.5 dl fehérbor
- 1 kisebb csipet só
- 3 ek cukor
- 5-6 db szegfűszeg
- 1 tojás sárgája
- 2 dkg étkezési keményítő

Elkészítés

Az utolsó két hozzávaló kivételével forralj össze minden mást egy kis fazékban, és főzd kis lángon 5-6 percig. Míg gyöngyözget, a tojássárgáját kavard ki a keményítővel, adj hozzá egy kicsit a levesből, öntsd a fazékba és forrald össze. Kész? Akkor szűrd át egy sűrű szitán, és már fogyaszthatod is. Ha elég türelmes vagy, és meg tudod várni, hogy kihűljön, úgy is finom.

Lasagne

Hozzávalók:

A bolognai raguhoz:

- másfél fej vöröshagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- másfél gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált sertéscomb
- kevés olaj
- 2,5 dl vörösbor
- só és bors ízlés szerint
- fél tk. kakukkfű
- fél tk. bazsalikom
- 40 dkg paradicsompassta
- fél ek. sűrített paradicsom

A besamelmártáshoz:

- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só ízlés szerint
- fél késhegynyi fehér bors
- fél késhegynyi szerecsendió
- 25 dkg tészta
- 10 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:

A bolognai raguhoz vágd finomra a vöröshagymát, sárgarépát, angol zellert, fokhagymát. Majd a darált húst pirítsd meg forró olajon, és szedd ki egy tányérra. Ezen a zsiradékon pirítsd a zöldségeket 15 percig, add hozzá a darált húst, majd pár perc után jöhet bele a vörösbor és a só, bors, bazsalikom, kakukkfű. Főzd 20-25 percig. Ha nagyon sűrű, jöhet bele egy nagyon pici víz és a paradicsompassata. Rotyogjon még 20 percet, aztán jöhet bele a sűrített paradicsom, amivel 10-15 percet főjön, és kész is van!

Jöhet a besamel! A vajat olvaszd meg, keverd hozzá a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva keverd szép csomómentesre. Jöhetnek bele a fűszerek, és ha kész, húzd félre a tűzhelyről.

És a végén jöhet az összeállítás: a tepsi aljára jön a besamelmártás fele. Erre tegyél egy réteg tésztát, egy réteg bolognait, majd megint tészta. Addig ismételgetve, míg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére jöhet a maradék besamel és a reszelt sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt süsd készre.

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók 6 főre:

- 1 kg marhahús
- 30 dkg vöröshagyma
- 5 ek olaj
- só
- 1ek pirospaprika
- 1 tk kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- bors
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet majoránna
- 1 db paradicsom
- 2 dl vörösbor

Elkészítés:

Kockázd fel a megtisztított, szárazra törölt marhahúst, majd tedd félre egy kicsit. Jöhet a hagyma! Pucold meg, aprítsd fel, és pár evőkanál olajon pirítsd meg. Öntsd fel kevés vízzel, és süsd még egy kicsit, közben sózd meg. Dobd rá a húst, és süsd fehéredésig. Amikor már van egy kis leve, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma. Pár percig hadd rotyogjanak így együtt, addig a zöldpaprikát magozd ki, vágd kis kockákra és szórd az ételbe. Jöhet bele egy kis víz, még egy kis só, bors, és utána hagyd főni. Kb. 30 perc múlva szórd meg a kakukkfűvel és a majorannával. Egy óra múlva már félig puha lesz a hús, akkor dobd hozzá a felkockázott, meghámozott paradicsomot és öntsd hozzá a vörösbort. Főzd barnás színűre. A legvégén még jöhet hozzá a kömény és zúzott fokhagyma. Nokedlivel vagy főtt krumplival tálald, és persze, ne felejts el egy kis vörösbort is kínálni mellé.

Vörösboros brownie

Hozzávalók:

- fél csésze sótlan vaj
- 110 g aprított étcsoki
- másfél csésze barna cukor
- 2 tojás
- 3/4 csésze kakaópor
- 1/4 csésze liszt
- fél tk. só
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1/4 csésze száraz vörösbor

Elkészítés:

Kezdd az előkészületekkel. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 175 fokra. Aztán készíts elő egy vékonyan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Olvaszd meg a vajat egy edényben kis láng felett, add hozzá a csokit és kevergesd addig, míg felolvad a csokoládé. Ha kész, a cukrot tedd egy keverőtálba, és csorgasd rá a fenti masszát. Kezdd el keverni, majd add hozzá a tojásokat. Ha robotgéppel kevered, kb. fél perc lesz az ideális, közepes fokozaton. Majd válts alacsony fokozatra, és jöhet bele a kakaó, a liszt, a vanília, a só és a bor is. Még 30 másodperc keverés, és öntheted a tepsibe. A sütő biztosan előmelegedett: tedd be 40 percre a sütőbe. Tűpróbával tudod tesztelni, kell-e még sütni utána, vagy (a valószínűleg legnehezebb feladatot jelentő) kis várakozás után felszelheted és tálalhatod.