Pezseg, habzik, gyöngyözik, zsizseg, szénsavas, lehet vele koccintani, frissít, alkoholos, ugyanúgy passzol egy könnyed nyáresti piknikhez, mint az ünnepi asztalhoz, mi az?
Hát a Zsizsi! De hogy mi is a különbség a gyöngyöző bor, a pezsgő és a habzóbor között? Nem csak az első benyomás…

Azt is gondolhatnánk, hogy minden buborékos bor pezsgő. Alapvetően a palackban uralkodó nyomás különbözteti meg a habzó- és a gyöngyöző bort a pezsgőtől, de az sem mindegy, hogy hogyan kerülnek a palackba a buborékok. 3 bar nyomás alatt gyöngyöző borról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk (utóbbinál a buborékok jól láthatóan pezsegnek a pohárban). Amikor a szőlőlében – úgy nevezett csendes borban – a hozzáadott cukor és élesztő segítségével zárt erjedéssel szén-dioxid keletkezik, megjelennek a buborékok is. A pezsgő esetében ez a szén-dioxid mindig természetes úton képződik, míg a gyöngyöző bort és a habzóbort utólag dúsítják szén-dioxiddal.

Az eredmény minden esetben egy buborékos ital, azonban ahogy a pezsgőt sokan túlzottan szúrósnak érzik, a másik két bor kellemesebb, lágyabb, frissítőbb, jobban itatja magát. Készülhet fehér-, rosé- vagy vörösborból is, de jellegéből adódóan mi legjobban a fehéret szeretjük.

Jön a nyár, nyitnak a teraszok, ki lehet menni a parkokba piknikezni. Maradhatsz a jól bevált fröccsnél is, de szerintünk a piros kockás takaró és a kosár mellé elengedhetetlen kiegészítő egy palack Dubicz Zsizsi is. Kóstoltad már? Ha szeretnéd te is átélni a buborékok varázsát, a hamisíthatatlan zsizsgés érzését, keresd kedvenc gyöngyözőborunkat a webshopunkban vagy a boltok polcain!

Jó tudni: miután kinyitottad a palack gyöngyöző Zsizsidet és marad még bor az üvegben, hiába teszel bele egy villát vagy kanalat, hogy benne maradjanak a buborékok… egyrészt ez valójában semmit sem ér, másrészt kizártnak tartjuk, hogy erre szükség lenne… ha egy Zsizsit egyszer kinyitsz, az bizony azonnal el is fogy. 🙂