Az üzletekben a boros polcoknál sétálgatva az utóbbi években egyre inkább azt lehet tapasztalni, hogy a hagyományosnak és korábban szinte kizárólagosnak számító parafadugókat csavaros kupakok váltják fel. Az arány mára talán már teljesen meg is fordult...

Mi az oka annak, hogy ma már egyre ritkábban lehet dugós zárású palackokkal találkozni? Mitől függ ez? A bor minőségéhez, a borkészítés módjához, vagy a bor fajtájához van köze, vagy valami más van mögötte? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat és azt is elmondjuk, hogy milyen szempontok érvényesülnek e téren a Dubicz borok esetén.

Mi az a parafa, és miért az abból készült dugó az egyik legalkalmasabb megoldás a borospalackok zárására?

A parafa egy természetes anyag, ahogy a neve is sugallja, a paratölgy kérgének az anyaga. A világon termelt parafa kb. 60 százalékából dugókat készítenek (ennek nagyjából fele Portugáliában készül). A fa kérgét egy több lépésből álló folyamat során választják le a fáról, utána hónapokig pihentik, majd főzéssel fertőtlenítik (mely során az anyag egyszerre egységesebbé is válik), majd újra pihentetik, darabolják, fúrják, formázzák és csiszolják, újra mossák, szárítják és végül a felületét egy vékony szilikonréteggel vonják be. Így készülnek egy darabból a legjobb minőségű dugók. Látható, hogy az elkészítési folyamata meglehetősen hosszú, tapasztalatot, szakértelmet és relatív nagy mértékű élőmunkát is igényel, és ezek miatt költséges is. A végeredmény egy rugalmas, de erős, a palackot tökéletesen záró, mégis légáteresztő parafadugó. (Természetesen készítenek dugókat a maradék anyagból is, annak őrlésével és összeragasztásával, ami még mindig jó megoldás, de már nem ugyanazt a minőséget eredményezi.)

Néhány szó a csavarzárról...

Mindannyian jól ismerjük a jól bevált, számtalan különböző italos üveg zárására használt csavarzáras megoldást. Előnyei között a költséghatékonysága mellett kiemelendő, hogy használatával elkerülhetőek az esetleges dugóhibából adódó kellemetlenségek (pl. dugóíz, vagy a borba kerülő dugódarabok), rendkívül egyszerű és praktikus, és szinte teljesen elzárja a bortól az oxigént.

A Dubicz borok zárása

Reméljük, hogy már régóta jól ismered a borainkat így azt is tudod, hogy 3 különböző kategóriát hoztunk létre. A kategorizálás összhangban van a borok minőségi besorolásával és azzal egyúttal azok értékével is. „Mátra”-névvel jelöljük az alap borainkat, amit a prémium „1014”- sorozatunk követ, és a legmagasabb minőséget képviselő „Sárhegy”- tételeinkből álló borok zárják a sort. A Sárhegy kategória palackjait parafadugóval zárjuk, a Mátra és az 1014 kategóriába tartozó boraink kivétel nélkül csavarzárasak.

Az alkalomhoz illő bor, és annak csomagolása, így annak zárásának módja is tükrözheti a palackban rejlő ital minőségét, ami nem egyenlő azzal, hogy a csavarzáras borok kevésbé „jók”, és a parafadugós borok minden esetben elérik a kívánt minőséget. Önmagában ez nem elegendő a bor minőségének meghatározásához.

Mi ebben a kérdésben egyszerre igyekeztünk haladni a korral és lépést tartani a piaci trendekkel, miközben  figyelembe vettük az adott borokhoz leginkább társuló praktikussági szempontokat és természetesen a költségeket is; illetve szerettük volna hozzájárulni a szertartás-szerű élményhez azon fogyasztóinknak, akik arra vágynak. Hiszünk abban, hogy a munkánk eredménye – legyen az csavarzáras, vagy dugós – fogyasztóink megelégedésére szolgál legyen szó egy baráti társasággal szervezett kerti partiról, vagy egy gyertyafényes romantikus vacsoráról.