Nőnap alkalmából íme egy rövid, ám annál érdekesebb interjú a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok egyik társtulajdonosával. Dunai Bernadett többek között mesél arról, hogy manapság mennyire számít még ritkaságnak egy nő a borászok világában. Ezen kívül elmondja, kik a legnagyobb – természetesen női – példaképei, hogy van-e irigység a hölgyek között szakmán belül, de mesél a szebbik nem jelenlegi borfogyasztási szokásairól is. Végezetül férfi olvasóink is kapnak néhány tippet arra vonatkozóan, milyen borral érdemes meglepni hölgy ismerőseiket nőnapra.

Még mindig kuriózumnak számít egy nő a borászat világában?

Szerencsére egyre elfogadottabb a nők jelenléte a szakmában. Több kiváló borász hölgy tett le komoly eredményeket az asztalra az elmúlt években, többek között ‘Az Év Bortermelője’ címet is nyerte már el női borász, de a pincén kívül, sommelierek, szakújságírók, borszakértők között is egyre több hölgy dolgozik.

Mennyivel nehezebb egy nő helyzete ebben a szakmában?

Mint minden, alapvetően férfias szakmában, itt is nehezebben tud egy nő érvényesülni, sokszor kevesebbet adnak a szavára. Évek/évtizedek is eltelhetnek, mire megszokják a női jelenlétet és szaktudást. A pincében és szőlőben elvégzendő, fizikai erőt igénylő feladatoknál persze egyértelműen hátrányba kerülünk, de szerencsére ma már kis segítséggel minden megoldható.

Miben más – már ha egyáltalán más – , ha egy nő foglalkozik borral, mint ha egy férfi?

A női érzékelés alapvetően sokkal élesebb, jobban oda tudunk figyelni a részletekre. A borok alkotási folyamatában sokszor kell az érzékekre hagyatkozni, az elkészült boroknál pedig talán jobban tudja egy hölgy elemezni a jellemzőket. A borbemutatókon, pincetúrákon, borvacsorákon igen kellemes jelenség lehet egy felkészült, kellemes női házigazda.

Létező fogalom a női irigység a borászok között is, vagy inkább az összefogás és az egymás segítése a jellemzőbb?

Minél kevesebben vagyunk, annál inkább próbálunk összefogni. Megmondom őszintén, én sosem éreztem irigységet egymás iránt. Tapasztalatokat viszont annál gyakrabban cserélünk, segítjük és hasznos tanácsokkal látjuk el egymást. Közös az érdeklődés és keményebben kell megdolgoznunk az elismerésért, mint férfi kollégáinknak, ezért jellemző az összefogás.

Van olyan női borász példaképed akár itthon, akár nemzetközi szinten, aki inspirál vagy úgy érzed, érdemes odafigyelni rá?

Szerencsére sok ilyen hazai példakép van. Ott van Gálné Dignisz Éva, akit 2013-ban Az Év Bortermelőjének választották egy férfiak uralta mezőnyben. Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria vezetője a semmiből építette fel a pincészetet, amely hosszú évtizedek óta jelentős szereplő a borpiacon. Sok olyan fiatal hölgy van, akik édesapjuk örökségét viszik tovább és állnak helyt kiválóan, például Bussay Dorottya, Luka Enikő vagy Zsirai Kata. Csetvei Kriszta pedig újra a bortérképre tette a Móri Borvidéket. Ám ezt a listát szerencsére hosszasan lehetne még folytatni!

Mesélj kérlek picit a női borfogyasztókról. Miben térnek el a férfiaktól? Még mindig igazak rájuk a régi sztereotípiák, miszerint csak a könnyű, száraz fehérborokat isszák (esetleg még a rozé borokat)?

A női fogyasztók jobban odafigyelnek arra, mit fogyasztanak, legyen szó ételről vagy alkoholról. Összességében kevésbé nyitottak az újdonságra, szeretik a jól bevált fajtákat, stílusokat. A sztereotípiák viszont egyre kevésbé jellemzőek, sok barátnőm kifejezetten vörösbor párti. Ha egy nő megtalálja az igazit, amellett hosszan kitart!

Van olyan, hogy nőies bor? Ha igen, mitől nőies szerinted ma egy bor?

Azt szoktuk nőies bornak hívni, amely lágy, kerek, behízelgő mind illatban, mind ízjegyekben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy inkább a hölgyek kedvence, hanem azt, hogy a női karakter jegyekkel bír.

Végezetül segíts egy picit a férfiaknak! Te milyen borral lepnéd meg a hölgyeket nőnap alkalmából, ha férfi lennél?

Itt a tavasz! Ideje elővenni az illatos fehérborokat, mint az Sauvignon Blanc, Irsai Olivér vagy Muscat Ottonel. Ezekkel biztosan nem tévedhetnek az urak!