Súlyos tünetekkel járhat, ugyanakkor nem mindig könnyű laikus szemmel felismerni: az alkoholmérgezés egy elég veszélyes állapot, ami egész egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Válaszd helyette a mértékletes alkoholfogyasztást, amiben a Wine in Moderation mozgalom támogatóiként mi, a Dubicz Borászat is hiszünk.

Ha azt mondjuk, alkoholmérgezés, valószínűleg neked is egy olyan ember képe ugrik be, aki rettentően berúgott, és öntudatlanul fetreng az árokparton, vagy egy kórházi ágyon. Toxikológiai szempontból viszont többféle alkoholmérgezés létezik: okozhatja a bor, sör vagy rövidek fogyasztásával bevitt etilalkohol (etanol), vagy metilalkohol (metanol), illetve fagyálló is. Ez utóbbiak többnyire véletlen folytán, vagy öngyilkossági szándékkal kerülnek emberi szervezetbe és sokkal kevesebb esetben fordul elő a kórházak toxikológiai osztályán, mint a féktelen alkoholfogyasztásból adódó etanolos alkoholmérgezések.

Milyen tünetei lehetnek az alkoholmérgezésnek?

Az összefüggéstelen, zavart beszéd, a már alig, vagy borzasztó nehezen működő mozgáskoordináció, a légzési zavarok, a hányás, a bőr sápadtsága, vagy kékesre színeződése is az alkoholmérgezés árulkodó jele lehet. Figyelj oda arra is, ha valaki kábultan ücsörög, és bár magánál van, láthatóan nehezebben vagy lassabban reagál, ha szólsz hozzá.

A mérgezést egyébként a laikusoknak nehéz felismerni, többnyire csak akkor hívnak mentőt, amikor a „hullarészeg” haverjukkal már nem tudnak kommunikálni.

Bár a józanodás valószínűleg kegyetlen, a gyógyulási esélyek általában jók: általában 6-12 órán belül hazaengedik az alkoholmérgezéssel ápolt betegeket. De sok a visszatérő is a kórházak toxikológiai osztályain, ugyanis vannak, akik többször is átlépik azt a bizonyos határt. Mások, akik nem ilyen szerencsések: súlyosabb egészségkárosodással is számolhatnak, például epilepsziaszerű görcsök, szívroham, vakság léphet fel. Legrosszabb esetben pedig nincs több baráti iszogatás és buli, belehalnak a túltolt éjszakába.

Legyél tudatos, ne kábult vagy másnapos!  

Hát nem lenne sokkal jobb úgy élvezni a kedvenc alkoholos italaidat, hogy közben nem sodrod veszélybe sem magadat, sem pedig a környezetedet? Fogyaszd hát tudatosan a Dubicz borokat és más szeszesitalokat is: ne a mennyiségre, hanem a minőségre helyezd a hangsúlyt.

Tudtad? Egy egészséges nőnek legfeljebb napi 2 pohár (2 dl-es), egy férfinak pedig 3 pohár (2 dl-es) bor fogyasztása ajánlott, de sosem éhgyomorra, hanem mindig étel mellé, megélve az ízvilág és a minőség adta élvezetes pillanatokat.

Mi, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok munkatársai szintén hiszünk a Wine in Moderation, vagyis „Bort mértékkel” elnevezésű, megfontolt borfogyasztást és minőségi borkultúrát népszerűsítő kezdeményezésben, amihez már 17 ország 55 szakembere csatlakozott. Velük együtt mi is azt javasoljuk, hogy a mennyiségre és a minőségre is odafigyelve válassz bort, és a féktelen ivás helyett az ízek élvezetére helyezd a hangsúlyt. Így nemcsak az estéd lesz felhőtlen, hanem a másnap is!