Azt talán már tudod, hogy megújult a Mátrai borvidék logója és szlogenje, illetve, hogy május 5-én MyMátra néven megszületett az új közösségi bormárka. Hogy mit kell tudni róla, azt most igyekeztünk röviden, 5 pontba szedve összefoglalni, így már a legfontosabb infók birtokában kortyolhatsz bele!

Nagy dolgok történnek mostanság felénk: a Mátrai borvidék arculatot váltott, illetve május 5-én debütált az első közösségi bormárka, a MyMátra is. Ez nyolc borászat - nagy büszkeséggel jelentjük, hogy mi is köztük vagyunk - közös akciójaként tulajdonképpen arról szól, hogy a saját brandünk mellett mindannyian vállaltuk egy-egy, közösségi márkanéven megjelenő bor megalkotását is.

Ez egyrészt jellemzi a Mátrát, hiszen az itt termő illatos fehér szőlőfajták egységesítésével születik, másrészt viszont az adott borászat karakterét is magában hordozza.

Izgalmasan hangzik? Lássuk, mi az az 5 kulcsinformáció, amit jó, ha tudsz a MyMátráról!

5 hasznos infó a MyMátra közösségi bormárkáról

1.Miért MyMátra? Azt már tudod, hogy a MyMátra az első közösségi bormárka, minden esetben fehérbor kerül a palackba. A Mátrai borvidéket képviseli, illetve, hogy az itteni borászatok közül nyolcan, köztük mi, a Dubicz Borászat fogtunk össze a megalkotásáért. De hogy miért MyMátra? A névvel is azt az üzenetet akarjuk közvetíteni, hogy a Mátra mindenkié. Ezt mondja el minden egyes borászat is a saját MyMátra borával: személyes önvallomások ezek a palackok, melyekben szavak helyett ízharmóniákkal szeretnénk kifejezni, mi miért szeretjük ennyire ezt a csodálatos vidéket.

Te miért rajongsz leginkább a Mátrában? Tölts egy pohár MyMátra bort, és szerintünk valószínű, hogy meg tudod majd fogalmazni. De ha egy pohár után nem sikerül, kettő után biztosan fog! 

2. Milyen szőlőfajtákból kell állnia a MyMátrának? A klasszifikáció szerint a közösségi bornak minimum három illatos szőlőfajta házasításából kell állnia. Ezek közül egyik fajta aránya sem lehet kevesebb 10 százaléknál, és fajtánként nem haladhatja meg a maximum 35 százalékot. Meghatározó szőlőfajták az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a muscat ottonel, a sárgamuskotály és a Tramini. Ezek arányának összesen legalább a bor 70 százalékát kell adni, a maradék 30 százalékban pedig házasítható hozzájuk sauvignon blanc, rizlingszilváni, zöldveltelini, zenit és királyleányka fajtákból.

3.Hogyan készül a MyMátra? Kizárólag reduktív eljárással készülő csendes bor lehet, hordót nem lehet használni a készítéséhez. Végeredményként egy száraz, friss, maximum közepesen testes és közepes alkoholtartalmú bort kell kapni, melynek aromáiban főleg a gyümölcsös, virágos, enyhén parfümös jegyek dominálnak. Ezt kiegészítheti a vulkanikus talaj adta ásványos karakter.

4.Milyen a MyMátra vizuális világa? „Egymásba csendül a szín és a hang s az illat”, ahogy Charles Baudelaire írja. És igen, leginkább így lehet jellemezni a MyMátra közösségi bormárkát, hiszen a vizuális megjelenés is fontos szerepet játszik a bor élvezetében. Bizony, már a címke közvetít egy érzetet, egy hangulatot: ezen stilizált formában jelennek meg az adott pincészet MyMátra borának íz- és illatjegyei. Ezek a szimbólumok segítenek relatíve egységessé tenni a közösségi bormárka megjelenését - szóval ha meglátsz egy MyMátra bort a boltban, már messziről felismerheted -, de azt is megmutatják például, hogy az adott borászatnak mit jelent a Mátra.

5.Mely borászatok adták ki eddig a saját MyMátra borukat? Többek közt a Bárdos Borászat, a Kovács Pince, az Ákos Pince, a Nyilas és a Sol Montis Borászat, de mi a Dubicz Borászatnál is megalkottuk a saját MyMátra borunkat. Gyere el hozzánk, és kóstold meg a Pároddal vagy a Barátaiddal, vagy a legközelebbi online Dubicz bevásárlásodnál dobj be kosaradba egy palack MyMátra-át!

 

Forrás: https://bor.hu/magazin/majusban-debutalt-a-matrai-borvidek-kozossegi-bora-a-mymatra