Nincs tél forralt bor nélkül, régi kedvencedet viszont a vörösbor mellett akár fehérből is elkészítheted: a „hogyanban” mi is tudunk segíteni.

A januári-februári hideg időben egyik legjobb barátunk a forralt bor: adunk néhány tippet, tanácsot, hogyan és milyen borokból készítheted el otthon régi kedvencedet új formában, a különleges ízélmények eléréséért.

1. Fűszeres forralt bor

Egy liter narancslébe tegyél csillagánizst, szerecsendiót, egész szegfűszeget, fahéjat vagy kardamomot (ízlés szerint), majd miután egy kis mézzel vagy barnacukorral ízesítetted, melegítsd fel. Ne várd meg, míg felforr: húzd félre a tűzről, add hozzá kedvenc vörösborodat – ha még nincs kedvenced, ehhez az összeállításhoz a Kékfrankos-Cabernet Franc-t javasoljuk, és már kész is van egy csendes téli este lélekmelengető itala.

2. Gyümölcsös aromák

Vegyél elő egy lábast, öntsd bele a finom, illatos vörösbort, például egy üveg Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-t, amely piros bogyós gyümölcsös jegyeivel kényezteti érzékeidet. Melegítsd, ne forrald, és adj hozzá fahéjat, esetleg egy kis mézet. Amikor elég meleg, és úgy érzed, már majdnem forr, húzd félre a tűzhelyről. Adj hozzá néhány szem félbevágott kékáfonyát vagy málnát, és élvezd a gyümölcsös ízvarázst!

3. Citrusos-narancsos, átmelegítő élmények

Ha van otthon egy savanykásabb ízvilágú fehérborod, mind például a Dubicz Olaszrizling, akkor ezt a mediterrán ízvilágú forralt bort percek alatt összedobhatod. Első lépésként keverj össze egy evőkanál mézet kevés vízzel, egy kis citromlével és reszelt citrom héjával. Narancslé és narancshéj is mehet bele, majd a keveréket tedd egy olyan edénybe, amiben fel tudod forralni. Amikor felforrt, húzd félre a tűzről, majd keverd hozzá a fehérbort, és már kész is van az új kedvenc forralt borod!

4. Különleges forralt bor élmény, virágos jegyekkel

Ha a hétköznapi minőségi borok közül egy olyan félédes, virágos jegyekkel rendelkező, különleges finomságból készítenél forralt bort, mint például a Muscat Ottonel, szerintünk a titok mindössze annyi, hogy ne gondold túl. Melegítsd fel a bort egy arra alkalmas edényben, adj hozzá egy kis mézet, fahéjat, egész szegfűszeget, majd még a forráspont elérése előtt húzd félre a tűzről. Tegyél a bögrédbe néhány vékony körteszeletet vagy szőlőszemet, mielőtt beleöntöd a forralt bort, utána pedig már nem is marad más hátra, mint élvezni a különleges aromák érzékeidre gyakorolt hatását.

Persze, hangulatodtól és kísérletező kedvedtől függően kipróbálhatsz másféle borokat is, ha forralt bort készítenél – tudtad például, hogy vannak, akik gyöngyözőborból is csinálnak ilyesmit? De ha úgy érzed, maradnál a megszokott vöröseknél és fehéreknél, webshopunkban biztosan megtalálod a kedvencedet. Ha pedig úgy érzed, szeretnél még többet tudni a témáról, forralt bor kisokosunk is hasznos kis olvasmány lehet számodra.