Megállíthatatlanul itt a tavasz, annak minden színével, illatával, változatosságával és frissességével. Melegszik az idő is, nyílnak a virágok, bimbóznak a fák, a természet újjáéled. Túl vagyunk az óraátállítás viszontagságain is, de talán még sokunknál érződik a szokásos tavaszi fáradtság, miközben a többiek már igazán felpörögnek az első igazán meleg napsugaraktól.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van kerted, jól tudod, hogy ebben az időszakban nagy munkák előtt állsz. Rendet kell tenni, hogy megalapozd a kert egész évben tartó szépségét! Nézzük, hogy mik a legfontosabb - ideálisan április végéig, május elejéig elvégzendő feladatok és hogyan érdemes megünnepelni az apróbb feladatok elvégzését is!

Fák ápolása és metszése
Elsőként fontos a kéregpikkelyek eltávolítása, hiszen a kártevők és gombás betegségek is óriási problémát okozhatnak! A további fertőzések elkerülése érdekében érdemes kezelni a fagyrepedéseket is, illetve elkezdeni megmetszeni a gyümölcsfákat. Ezek nagyon felelősségteljes feladatok, így elvégzésük után egy karakteres, 1014 Irsai Olivér mellett pihennénk meg 😉 Ez a kiváló prémium tétel illatában sejtet egy finom körtét és leheletnyi mentát, ízében pedig érett őszibarack, sárgadinnye és bodza izgalmas elegye. Igazi ízélmény!

A gyep kezelése
Ha egészséges és ragyogóan zöld gyepet szeretnél, akkor az első két fontos feladat a fűnyírás és a gyep szellőztetése (ügyelj arra, hogy ez akkor történjen, amikor már éjszaka sem várhatóak mínuszok!). Ezután a rendszeres öntözésé és gondozásé a terep, hogy tartósan megőrizd szépségét és igazán éke lehessen otthonod külső képének. Most csukott szemmel képzeld el, hogy körbenézel ezen szép, zöld, rendezett udvaron és a kezedben már nem kerti eszköz van, hanem egy könnyed, illatában a mezei füveket idéző Mátra Sauvignon Blanc. Ezzel igazán érdemes koccintani a sok munka után!

 

Vetés, palántázás és az áttelelő virágok kiültetése
Elengedhetetlen, hogy az ágyás a növényeink fogadására alkalmas állapotban legyen. Ideális esetben a felásása már ősszel megtörtént, így most az ásóval nagyságrendekkel könnyebb dolgunk lesz. Ha mégsem, akkor egy korty prémium Szürkebarát erőt adhat a nehezebb talajmunkákhoz is 😉 A cél, hogy rögmentes, egyenletes terep álljon készen. Gondoskodjunk a tápanyag megfelelő pótlásáról is trágyával, vagy komposzttal, amit az ásás során forgassunk bele a talajba.

De mégis mit mikor ültessünk?

  • Március végén és április elején vethetsz mindent ami egy teljes ízű, tartalmas leveshez fog kelleni (sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, vöröshagyma, fokhagyma).
  • Áprilisban már eljön az ideje a palántázásnak is. Először a kevésbé fagyérzékeny növények, mint a fejessaláta, brokkoli, káposztafélék, nefelejcs, százszorszép; második körben pedig az uborka, főzőtök, cukkini, paprika és a többiek kerülhetnek az ágyásba.
  • Áprilisban elültethetjük az évelő virágokat, és ha már nincsenek fagyok – fokozatosan, szoktatással – kikerülhetnek az áttelelt növényeink is.

Bízunk benne, hogy a fenti összefoglalót olvasva méginkább kedvet kaptál a kerti munkákhoz!

Brit kutatók tudományos kutatási eredményeire hivatkozva állíthatjuk, hogy a kerted akkor lesz a legzöldebb, ha a munkák közben Dubicz bort fogyasztasz! 😉  Így ameddig nem vagy teljesen magabiztos a feladatokban, addig bátorításként ajánlunk egy-egy korty Zsizsi-t, hiszen kedvenc gyöngyözőborunk kiváló kísérője minden kerti feladatnak! Ha pedig nem bírod egyedül, hívd át a barátokat és készülj a csapatmunkára egy bag-in-box kiszerelésű Kékfrankos Rosé-val! Mindegy, hogy mit választasz, mi pár nap alatt szállítjuk a webshopból az igazi "kerti fröccsöt" 🙂

Egészségedre!