Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Ha illatos fehérbor, akkor már rá is vágod, hogy Irsai Olivér? Ezzel nem vagy egyedül: ez a Dubicz Borászat egyik legnépszerűbb tétele is, ideje hát, hogy bemutassuk.
Jellegzetes, intenzíven muskotályos, virágos illatával, gyümölcsös, szőlős zamatával az Irsai Olivér a legkedveltebb az illatos fehérborok közül, webshopunkból is ezt rendelik a legtöbben. A fajta története több mint 90 évre nyúlik vissza, és bár egy ideig csak csemegeszőlőként telepítették, 1959-es fehérborszőlőként történt állami elismerése óta egyre elterjedtebbé és kedveltebbé vált, sokunk nagy örömére. Mára pedig igazi sztár lett az illatos fehérborok között.
Az Irsai-sztori
Hogy még jobban értsük ezt a finom bort, menjünk vissza kicsit több mint 90 évvel ezelőttre, amikor született. Ezt a magyar nemesítésű szőlőfajtát az 1930-as évek egyik legismertebb szőlőnemesítője, Kocsis Pál állította elő a Pozsonyi Fehér és a csabagyöngye fajták keresztezésével. Talán akkor még nem is tudta, milyen ízes-illatos „csodát” sikerült alkotnia!
Számodra is rejtély, ki volt a névadó, Irsai Olivér? Nos, ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. Egyes feltételezések szerint egy borkereskedő volt, aki száz pengőt fizetett azért, hogy róla nevezzék el az új szőlőfajtát. Mások szerint Kocsis Pál egyszer hazafelé sétálva találkozott egy Irsai Olivér nevű kisfiúval, akiről elnevezte az általa előállított fajtát. A valóság azonban Szegedhez köthető: Bohn József, a szőlővel, borászattal, és gyümölcsössel is foglalkozó nagyapa neveztette el unokájáról, Irsai Olivérről a szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítővel.
Milyen bor készül az Irsai Olivér szőlőből?
Ez a szőlőfajta korai érésű, augusztus közepén-végén szüretelhető. És mivel fő vonzereje, vagyis könnyedsége, és lendületessége nagyban múlik megfelelő savtartalmán, nagyon fontos megfelelő helyre történő telepítése, valamint a helyes szüreti időpont, és borászati eljárás megválasztása.
Üdesége, illatossága és lendülete leginkább a reduktív borkészítési technológiával érhető el és tartható meg. De érdemes a fajta borait fiatalon elfogyasztani, mivel hosszabb idő után szép, elsődleges, primer aromái, melyek a szőlőből származnak, háttérbe szorulnak, és az évek során veszít üdeségéből és lendületéből.
Frissesség és karakter, avagy milyenek Dubicz Borászat Irsai Olivér tételei?
Borászatunk Irsai Olivér borai közül például a Mátra sorozat friss, illatos, bodzavirág és tavaszi méhlegelő illatát idéző Irsaija ideális üdvözlő-, illetve aperitif bor: jól behűtve (8-10 Celsius fok körül) bármilyen eseményen – baráti összejövetelen, vacsorán, kerti partin, grillezésen, stb. – jó indítás. Fröccsnek kínálva is szuper szomjoltó ital.
A különlegesen karakteres Prémium Irsai Olivér tételünk – mely illatában sejtet egy finom körtét és leheletnyi mentát, ízében pedig érett őszibarack, sárgadinnye és bodza izgalmas találkozását rejti – pedig akár egy egész estés borozgatáshoz is remek választás.
3 érdekesség az Irsai Olivér kapcsán
- Az Irsai Olivér a hungarikum szőlőfajták közé tartozik.
- Külföldön is találkozhatunk Irsai Olivér ültetvényekkel, még akár Európán kívül, Japánban, Indiában, Kínában, és Ausztráliában is.
- Az Irsai Olivér egy másik híres és népszerű fajta, a cserszegi fűszeres szülőjévé is vált, amikor 1960-ban a piros traminivel keresztezte Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő.
A legszuperebb élet- és ételpárosítások
Az Irsai Olivér borok üdeségük, könnyedségük, illatosságuk, és zamatgazdagságuk miatt hasonló adottságú ételekhez párosíthatók. Használd bátran például a citrusokat, akár roppanós salátáról, akár fehér húsokról van szó, de akár az indiai konyha fűszeres, illatos fogásai is remekül társíthatók hozzá, főleg, ha pár gramm maradékcukor is kerekíti a bort.
Ha tészta mellé kínálod, maradj a könnyű szószoknál. Ha pedig sajtot majszolnál mellé, akkor a friss sajtok közül válassz – nagyszerű például fiatal kecskesajthoz. Desszert gyanánt a legjobb választás egy édesítés nélküli gyümölcssaláta, pici mentával díszítve, és jéghidegre hűtve. Ami pedig az életpárosításokat illeti, nos, szerintünk ez az ideális bor, amikor úgy érzed, nem elég 24 óra.
Végezetül pedig fontos megjegyeznünk, hogy az Irsai itt nálunk, a Mátrában különösen kiemelkedő termést is hoz, mivel igazán jól érzi itt magát ez a fajta. Nem csoda, ha a kategóriában az ország egyik legjobbja évek óta a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok Irsaija, amely a legtöbbet díjazott és az egyik legnépszerűbb borunk is: webshopunkban erre a fajtára adják le Vásárlóink a legtöbb rendelést.
Szóval, ha már ismered, azért, ha pedig még nem, akkor azért tölts a poharadba egy kis Irsait, és add át magad ennek a könnyed, népszerű bornak, amivel ugyanolyan szuperül telik majd egy pörgős program, mint egy kellemes, bekuckózós este az otthonodban.